Carne fără E-coli în Neamț

carne stricataEchipe de medici veterinari au verificat în ultima perioadă 18 carmangerii, măcelării, supermarketuri și hipermarketuri din județ, de unde au luat probe de carne proaspătă, carne preparată și carne tocată. Probele au fost trimise la București pentru analize și rezultatele confirmă faptul că produsele nu sunt infestate. „La nivelul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț, conform instrucțiunilor și graficului de prelevare transmise de către ANSVSA, au fost prelevate de către echipele de medici oficiali desemnate și instruite pentru a desfășura acțiunile din cadrul planului național, un număr de 15 probe dintr-un total de 18, din carmangerii, măcelarii, supermarketuri și hipermarketuri (carne proaspătă, carne preparată și carne tocată). DSVSA Neamț a asigurat mijloacele logistice și baza tehnico-materială necesare prelevării probelor, întocmirii evidențelor și asigurării transportului probelor la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București, în vederea efectuării analizelor. Conform buletinelor de analiză, eliberate de către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, NU a fost depistată prezența tulpinilor de Escherichia Coli verotoxigenă în niciuna din cele 15 probe analizate“, informează DSVSA Neamț.

Aceste rezultate au fost comunicate luni, 31 octombrie.

Controalele fac parte din Planul Național de Control pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală, demarat de către ANSVSA București în data de 16 mai 2016 și se va desfășura până pe data de 31 decembrie 2016.

Conform planului, pentru estimarea contaminării cu aceste microorganisme la nivelul unităților testate, sunt prelevate probe de sanitație și produse de origine animală din supermarketuri, măcelarii, carmangerii, magazine alimentare, probe de sanitație de pe suprafața carcaselor de bovine și ovine, de la carnea proaspătă de bovine și ovine (carne tranșată provenită de la bovine și ovine), de carne tocată (de bovine, ovine sau amestec), de carne preparată (pastramă din carne de vită și/sau oaie, cârnați proaspeți din sau care conțin carne de vită și/sau oaie, pastă de mici, mici formați din sau care conțin carne de vită și/sau oaie, etc). Se prelevează probe și de la ferme de bovine, dozatoare, târguri și piețe, magazine alimentare, supermarketuri la lapte crud (lapte crud sau lapte crud supus unui tratament termic inferior celui de pasteurizare provenit de la bovine și/sau caprine), de la produse din lapte crud (produse din lapte crud sau lapte termizat provenit de la bovine și/sau caprine sau ovine), de la produse din lapte supus unui tratament termic cel puțin de pasteurizare joasă (smântână, brânză dulce, iaurturi, telemea, cașcaval, etc).

Controalele se întind și în preajma sărbătorilor de iarnă, pentru ca aprovizionarea nemțenilor cu produse specifice să fie lipsită de surprize. (C.I.)