Caravana EcoAtitudine a ajuns și în mijlocul elevilor din Piatra Neamț

mascota1 *Colectarea selectivă a deșeurilor le poate aduce școlilor premii

Caravana EcoAtitudine, care derulează cea mai amplă campanie națională de educație ecologică și mediu adresată elevilor claselor 0-VIII, ajunsă la cea de-a VII-a ediție, a ajuns, ieri, la Piatra Neamț. Elevii Școlii Gimnaziale nr. 11, împreună cu profesorii unității de învățământ, i-au primit cu brațele deschise pe inițiatorii acestui proiect de anvergură.

Campania , derulată de Infomediu Europa&Parteners prin revista de mediu și ecologie „InfoMediu“ Europa împreună cu Asociația Iris Terra Green, se desfășoară în perioada 30 martie – 10 noiembrie 2016, va reuni peste 100.000 copii, profesori, părinți și bunici din 38 de orașe și 103 școli din țară, care s-au înscris în activități de voluntariat recompensate cu numeroase premii.

Obiectivul campaniei constă în educarea elevilor și dezvoltarea unor atitudini civice responsabile față de mediul înconjurător. „Ediția 2016 își propune, ca – alături de elevii claselor I-VIII (inclusiv clasa 0), cadre didactice și toți partenerii implicați în proiect – să ofere o viziune completă a conceptului eco, formarea unor deprinderi ecologice prin activități extracurriculare, precum și a importanței colectării selective a deșeurilor (hârtie-carton, plastic, PET, aluminiu). În cadrul Caravanei, copiii se vor juca de-a super-eroii, actorii sau reporterii și vor câștiga numeroase premii“, a precizat Stere Crețu, managerul de proiect.

În cadrul caravanei va avea loc concursul „Reciclarea EcoAtitudine“ între școlile implicate în campanie, privind colectarea selectivă a deșeurilor din hârtie-carton; plastic, PET, aluminiu; concursul „Agentul EcoAtitudine“, adresat profesorilor coordonatori; concursul „Super-eroul EcoAtitudine“, concurs de machete realizate din materiale reciclabile, destinat elevilor claselor 0-IV; concursul „Reporterul EcoAtitudine“, adresat elevilor din clasele 0–VIII.

Premiile se vor acorda pentru colectarea selectivă a deșeurilor din hârtie, carton, plastic, PET și aluminiu, pe baza cantităților colectate, raportate la numărul de elevi aferenți fiecărei școli câștigătoare. Premiile vor fi acordate la nivel național. Deșeurile vor fi colectate selectiv în recipienți și în niciun caz nu vor fi amestecate între ele sau cu deșeuri menajere. Dacă această condiție nu va fi respectată, școlile în cauză vor fi descalificate. Evidența cantităților colectate se va realiza astfel: școlile participante vor transmite organizatorului bonurile de cântar primite de la centrele de colectare pe baza cantităților de hârtie, carton, plastic, PET și aluminiu. Bonurile vor fi transmise pe adresa de e-mailoffice@ecoatitudine.eu până la 26 octombrie 2016 (inclusiv) pentru întocmirea clasamentului. Cantitatea minimă colectată de către școli pentru a putea intra în concurs este de minim 400 kg/școală pentru a se califica în cursă.

Mascota „EcoAtitudine“ a ajuns la Consiliul Județean

Conducerea Consiliului Județean Neamț a primit o vizită specială, luni, 9 mai, cea a mascotei și a echipei care desfășoară caravana „EcoAtitudine“. Membrii acesteia și-au propus schimbarea mentalității populației față de colectarea selectivă a deșeurilor, obiectiv cel mai simplu de atins dacă de partea inițiatorilor se află copiii, care au posibilitatea, simplu, de a-i „educa“ pe părinți și bunici.

Caravana a ajuns în prima parte a zilei la Școala Gimnazială nr. 11 din Piatra Neamț, singura unitate de învățământ din județ care a vrut să se înscrie în acest proiect național, ce a debutat în 2010 și se va încheia în 2020. După întâlnirea cu elevii și părinții elevilor de la Școala 11, caravana a ajuns la Consiliul Județean, unde a fost primită de președintele Emilia Arcan. În contextul derulării de către Consiliul Județean a proiectului cu finanțare europeană „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Neamț“, președintele Emilia Arcan a apreciat că schimbarea atitudinii nemțenilor în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor poate asigura succesul acestui proiect care cuprinde investiții de circa 140 de milioane de lei, din fonduri europene, naționale și locale. „Sunt o susținătoare a unui mediu curat și cred că putem să ni-l asigurăm împreună, toate generațiile, prin schimbarea mentalității celor care consideră că țara, orașul, comuna în care locuiesc nu este și a lor. Împreună cu ADI ECO Neamț vom extinde acest proiect în tot județul nostru, astfel încât copiii și tinerii să fie motorul schimbării mentalității tuturor locuitorilor“, a declarat președintele Consiliului Județean Neamț, Emilia Arcan.

Geanina NICORESCU