„Capul de bour” împlineşte astăzi 156 de ani

timbrul cap de bour* În Piatra-Neamţ mai existau, în anii ‘90, trei timbre „Cap de bour”

* Viorel Nicolau, preşedintele Asociaţiei Filatelice Neamţ: «Nu ştim exact câte timbre “Cap de bour” se mai află astăzi în România.»

* Valoarea unui timbru “Cap de bour” poate atinge 100.000 de euro

 

Primele mărci poştale au apărut, în România, în anul 1858, şi se numeau mărci „Cap de bour”. La 15 iulie 1858 a fost tipărită prima serie, timbrele fiind puse în circulaţie la biroul poştal din Iaşi, pe 22 iulie 1858. Începând cu data de 8 august, timbrele  au fost distribuite şi la celelalte birouri poştale moldoveneşti, însă  circulaţia lor a fost limitată, pe data de 31 octombrie 1858 acestea fiind retrase.

Capul de bour a fost ales datorită simbolisticii sale legate de întemeierea Moldovei de către voievodul Dragoş. Aflat la vânătoare pe malul unei ape, Dragoş-Vodă s-a întâlnit cu un bour imens, pe care l-a ucis în luptă. În conflict, căţeaua voievodului, Molda, moare, Dragoş botezând acel râu Moldova. Acelaşi nume primeşte şi ţinutul pe care domnitorul îl ia în stăpânire.

Pe timbrul emis în 1858, capul de bou apare în mijloc, deasupra se află o stea cu cinci colţuri, iar jos o goarnă ce include valoarea nominală a timbrului. Istoricii consideră că toate aceste însemne reprezentau un gest de frondă împotriva suveranităţii otomane, care nu tolera niciun fel de autonomie în Ţările Române.

Tirajul primei emisii poştale româneşti a fost de 6.000 de timbre cu valoarea de 27 de parale, 10.000 la 54 de parale, 2.000 la 81 de parale şi 6.000 de timbre la 108 parale. Mărcile poştale „Cap de bour” din prima emisiune sunt printre cele mai valoroase pentru că au circulat puţin şi au fost retrase în octombrie 1858. Încă de la apariţie au fost considerate timbre de colecţie, valoarea lor continuând să crească. A doua emisiune a cuprins timbre având trei valori distincte: 5 parale, 40 de parale şi 80 de parale.

«Nu ştim exact câte timbre „Cap de bour” se mai află astăzi în România. Sunt presupuneri că la colecţionari s-ar găsi câteva sute de timbre, dar concret nu se mai ştie. În Piatra-Neamţ se mai găseau, prin anii ’90, 3 timbre „Cap de bour”, din seria a doua, adică din toamna anului 1858. Însă în momentul de faţă nu mai avem o evidenţă exactă a acestora», ne-a spus Viorel Nicolau, preşedintele Asociaţiei Filatelice Neamţ.

În prezent, „Capul de bour” poate fi găsit în cataloagele celor mai mari case de licitaţie din lume, la sume astronomice. Preţul de pornire pentru cele de 27 de parale, ştampilate, pleacă de la câteva mii de euro, iar cele neştampilate pot atinge 100.000 de euro. Timbrele de 81 de parale sunt estimate la licitaţii la zeci de mii de euro.

Potrivit filateliştilor, mai puţin de 500 de timbre româneşti se mai păstrează astăzi pe piaţa filatelică din lume, din cea mai valoroasă colecţie „Cap de bour”. Din acestea, se estimează că doar 50 s-ar afla în România.

Irina NASTASIU