Canotorii pietreni luptă pentru medalii la mondiale

andreea grapinoiu 4 vasleDoi dintre cei mai galonați sportivi de la CS Ceahlăul Piatra Neamț, Andreea Grăpinoiu și Alexandra Rusu, vor concura, începând de luni și până duminica viitoare, la Campionatul Mondial de Canotaj, rezervat juniorilor, tineretului și seniorilor, aceștia din urmă la sporturile neolimpice. Competiția mondială are loc în acest an la Rotterdam, în Olanda, iar România va fi reprezentantă de 35 de canotori care vor concura la 9 probe de Tineret, respectiv 40 de canotori, care vor lua startul la 8 probe de juniori. Cele două sportive de la CS Ceahlăul vor evolua în competiția juniorilor, Andreea Grăpinoiu în proba de 4 vâsle, iar Alexandra Rusu în proba de 8+1 cu cârmaci. Inițial, CS Ceahlăul trebuia să aibă 3 canotoare la mondialele din Olanda, însă antrenorii de la lotul național au preferat altă sportivă în locul Monicăi Andron. Concursul de la Rotterdam, care are loc în perioada 21-28 august și reprezintă cea mai importantă competiție din cariera celor două canotoare pietrene, care în acest an au obținut performanțe notabile la întrecerile internaționale și naționale. Andreea Grăpinoiu și Alexandra Rusu au fost cooptate în lotul României pentru mondialele din Olanda, după ce au cucerit medalii la europenele din acest an, de la Trakai, din Lituania. Andreea Grăpinoiu a cucerit argintul în proba de 4 vâsle, iar Alexandra Rusu a luat bronzul în proba regină de 8+1. Canotorii care vor reprezenta România la tineret au plecat astăzi spre Olanda, iar juniorii, printre care și cele două sportive de la CS Ceahlăul, vor ajunge mâine în țara Lalelelor.

Grăpinoiu și Rusu s-au pregătit în această perioadă la lotul național de la Snagov, iar antrenorul de la club, Valentin Gavril, spune că elevele sale sunt capabile de medalii la mondiale. „Le-am văzut de mai multe ori pe sportivele noastre în pregătiri la lot și, din punctul meu de vedere, sunt pregătite să facă un concurs mare în Olanda. Competiția se anunță una acerbă, vin cele mai puternice ambarcațiuni din lume, este foarte importantă forma de moment și să nu apară greșeli în timpul concursului. Fetele noastre sunt obișnuite cu aerul tare, au demonstrat-o la europenele din Lituania, și cred că sunt capabile să obțină medalii și la mondiale. Ele se află în primul an de juniorat, la anul vor fi tot junioare, pot confirma la mondiale încă din primul an, le urez mult succes și sper să vină medaliate din Olanda. Ne bucurăm că putem da an de an sportivi către loturile naționale care participă la competiții internaționale, asta în primul rând datorită proiectelor de finanțare pe care le avem cu Consiliul Județean Neamț, dar și excelenta colaborare cu LPS Piatra Neamț, acolo unde sportivii noștri învață“, a declarat Valentin Gavril, directorul de la CS Ceahlăul.

Clubul pietrean este obișnuit cu medalii la mondialele de canotaj, după ce anii trecuți, mai multe sportive și sportivi s-au încununat cu distincții.

 

Dorina Otea concurează și ea la mondiale

O altă sportivă formată și consacrată la CS Ceahlăul Piatra Neamț, Dorina Otea, va reprezenta și ea România la mondialele de canotaj din Olanda. Născută în județul Neamț, Dorina Otea reprezintă acum clubul Steaua București, iar la Rotterdam va concura la tineret, în proba de 4 vâsle feminin, alături de Elena Logofătu, Georgiana Vasile și Nicoleta Pascanu.

Fosta elevă a lui Valentin Gavril are în palmares mai multe medalii europene și mondiale, la juniori, iar acum poate confirma și la tineret. „Dorina Otea este o sportivă valoroasă, care a muncit mult să ajungă aici. S-a format la noi, și cred că la clubul Steaua a acumulat și mai mult, atât ca pregătire cât și ca experiență. Sper ca și ea să confirme la aceste mondiale și de ce nu, atât ea, cât și sportivele noastre, să facă parte în viitorul apropiat din bărcile României pentru Jocurile Olimpice“, a mai spus Valentin Gavril.

 

Volei

Elena Zaharia a revenit definitiv la Unic

Voleibalista Elena Zaharia Lăpușneanu a revenit în această vară la clubul la care s-a format și s-a consacrat, Unic Piatra Neamț. După mai mulți ani petrecuți în capitală, la formații precum Dinamo și CSM București, sportiva în vârstă de 31 de ani a semnat din nou un contract cu gruparea pietreană, de această dată unul definitiv, până la finalul carierei. Zaharia evoluează pe postul de extremă, a crescut la juniorii de la LPS Piatra Neamț, iar ulterior a obținut rezultate notabile cu Unic, club cu care a ajuns în cupele europene. Pe lângă Zaharia, formația pregătită de Mihaela Voivod a mai făcut 3 achiziții de marcă în această vară. Este vorba despre Gabriela Dancu, un centru de 27 de ani care a venit de la Municipal Craiova, ridicătoarea Irina Andreica, de 21 de ani, de la CSM Lugoj, și Adriana Bobi, tot un centru cu experiență de 27 de ani, care a venit de la campioana, Alba Blaj.

Adriana Bobi este născută în anul 1988, are 1,84 metri, și are și o experiență internațională, după ce a evoluat mai multe sezoane în Norvegia. „Cred că sunt 4 achiziții de marcă făcute de clubul nostru, sunt jucătoare cu experiență, care au în spate ani buni petrecuți în campionatul intern, dar și în străinătate. Ultima achiziție, Elena Zaharia, este o sportivă pe care o cunoaștem foarte bine, îi știm potențialul, și ea cunoaște foarte bine clubul, chiar dacă la ora actuală nu se mai regăsesc în lot foste colege de-ale sale, sunt sigur că se va integra foarte repede. Și celelalte 3 sunt jucătoare de real talent și cred că ne vor ajuta foarte mult în noua stagiune“, a declarat antrenoarea Mihaela Voivod.

Acestor jucătoare li se adaugă și cele 4 sportive care au rămas din sezonul trecut, Ana Maria Hambele, Sorina Buz, Alexandra Ciucu și Alexandra Pintea. În acest moment, Unic are 8 jucătoare, însă lotul va fi completat cu 4 junioare de la LPS Piatra Neamț. În această pauză competițională, gruparea pietreană le-a pierdut pe Matache, Badea, Fiterău și Lupescu, toate 4 împrumutate, care au revenit la cluburile de care aparțin, iar Munteanu s-a retras din activitate.

„Consider că avem un lot destul de echilibrat, sunt mulțumită de achizițiile făcute și sperăm să facem o figură frumoasă în noua stagiune. Am început pregătirea de la întâi iulie, ne antrenăm intens și în această perioadă pentru a fi în formă maximă la startul campionatului“, a adăugat profesoara Mihaela Voivod.

Voleibalistele pietrene au câte două antrenamente pe zi, unul fizic la stadionul Municipal, și celălalt tehnico-tactic, la sala de la LPS. La începutul lui septembrie, Unic va disputa și primele meciuri amicale, cu lotul României, care se află în cantonament la Piatra Neamț, vor participa la un turneu amical, tot pe teren propriu, după care va fi invitată la alte două competiții de verificare. Obiectivul pentru noul sezon impus de conducerea clubului este locurile 1-6 și un parcurs cât mai lung în Cupa României. În această din urmă competiție, Unic va debuta pe 8 octombrie, când va întâlni nou promovata, CSU Galați. Primul joc va avea loc la malul Dunării, iar returul o săptămână mai târziu, la sala Polivalentă.

Fosta campioană a României are un debut de foc în noua stagiune, care va debuta pe 15 octombrie, urmând să întâlnească în primele două runde pe Dinamo București și Alba Blaj. „Ne-am obișnuit cu astfel de debuturi în campionat, nu avem ce face, dar fiind primele meciuri, sperăm să ne surprindem adversarele. Important pentru noi este să creștem de la meci la meci, să ne sudăm cât mai repede ca echipă și să producem surprize. Putem atinge obiectivul, locurile 1-6, dar este important și faptul cât de tare se vor întări celelalte grupări“, a concluzionat principalul de la Unic, care și în noua stagiune va fi ajutat pe banca tehnică de preparatorul Cristian Lupa.