Canicula, înecul, incendiile – meniu pentru ISU Neamț anul acesta

canicula isu 2 În anul 2015, cadrele Inspecţiei de Prevenire au executat 946 de controale la 288 operatori economici, 13 obiective de investiţii, 556 de instituții, 6 obiective supuse controlului activităților care prezintă pericole de accidente majore în care sunt implicate substanțe periculoase și 83 localități. Au fost emise 82 avize de securitate la incendiu şi 78 autorizaţii de securitate la incendiu. Pe timpul controalelor au fost constatate un număr de 3272 de nereguli din care 214 au fost soluționate iar 2424 sancționate, din care 2176 de avertismente verbale, 47 avertismente scrise şi 201 amenzi în cuantum de 402.700 lei.

În perioada 13 – 15.07.2015, în municipiul Suceava, a avut loc etapa interjudețeană a concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență. Reprezentantele județului Neamț la această etapă, au fost echipajul de la SVSU al comunei Tașca, care a obținut premiul de FAIR PLAY și echipajul de la SPSU al S.C. GAPROCO CHEMICALS S.A. SĂVINEȘTI, care a ocupat locul I în clasamentul general, calificându-se astfel la etapa națională, ce va avea loc în municipiul Iași, în perioada 10 – 12.08.2015.

În perioada 13 – 17.07.2015, municipiul Pitești a fost gazda etapei naționale a concursurilor cercurilor tehnico – aplicative de elevi cu tematică de prevenire şi intervenție la dezastre „Cu viața mea apăr viața”. La această etapă națională, la ciclul gimnazial, s-au calificat 15 echipaje din județele: Alba, Bihor, Botoșani, București, Buzău, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Galați, Gorj, Maramureș, Neamț, Olt, Timiș și Vâlcea. Județul Neamț a fost reprezentat de echipajul Şcolii Gimnaziale „Pr. Ghe. Săndulescu” Dragomirești, câștigător al etapei interjudețene.

Amenzi drastice recent intrate în vigoare

 În Monitorul Oficial al României nr. 481, partea I din 1 iulie 2015, a fost publicată Legea nr. 170 din 29 iunie 2015  privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 89/2014 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul managementului situațiilor de urgență și al apărării împotriva incendiilor. Cele mai importante modificări vizează în mod special majorarea cuantumurilor amenzilor prevăzute în Legea 307 / 2006, astfel:

Suplimentar față de cele menționate anterior, legea introduce și răspunderea penală pentru încălcarea unor prevederi din domeniul apărării împotriva incendiilor. Astfel, constituie infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități și se pedepsește potrivit art. 348 din Codul penal continuarea activității, după ce s-a dispus de către organele de control oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor.

Modificările aduse legii 307 din 2006 cresc exigențele în domeniul apărării împotriva incendiilor și în special în domeniul avizării/autorizării categoriilor de construcții care se încadrează în prevederile HGR 1739/2006, scopul acestor modificări fiind de a menține riscul de incendiu în zona de acceptabilitate.

Măsuri preventive pe caniculă

 Canicula, efectele ei asupra mediului și oamenilor dar și măsurile de protecție ce trebuie adoptate în perioadele extrem de călduroase ale anului ar trebui să reprezinte una dintre preocupările predominante ale oamenilor in perioada verii. Efectele caniculei se fac simțite cu mai mare intensitate în mediul urban, întrucât construcțiile înalte din centrul orașului opresc circulația naturală a aerului, iar pe străzile înguste se acumulează și alte gaze toxice, provenite în special de la mașini. De aceea, în perioadele caniculare este recomandată udarea principalelor căi rutiere din oraș, ridicarea într-un ritm mai alert a gunoaielor menajere și asigurarea spațiilor verzi și a împăduririlor.

În perioadele cu temperaturi foarte ridicate, riscul producerii unor situații de urgență cum sunt bolile, epizootiile, crește semnificativ, de aceea este necesară adoptarea unor măsuri suplimentare de igiena și de protecție a organismului, astfel:

Canicula poate provoca incendii sau poate întreține incendiile de pădure provocate de neglijența omului. Pentru prevenirea incendiilor pe timp de caniculă se vor respecta următoarele reguli:

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț vă reamintește principalele măsuri ce trebuie respectate pentru prevenirea riscurilor de înec: scăldatul să se facă doar în locurile special amenajate în acest sens; dacă nu știți să înotați foarte bine, nu vă aventurați în locuri periculoase; nu vă scăldați în râuri, lacuri, canale de irigații sau de fugă ale râurilor, sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte; le recomandăm părinților să-și supravegheze atent copii și să nu-i lase niciodată singuri în apă; este indicat ca autoritățile publice locale și operatorii economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă sau alte suprafețe de apă care pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri și să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare;

Cristina IORDACHE