Cândva parte a unui sistem performant, acum vândute sau prădate de hoţi

centrale inchise* Se numără din nou centralele termice care furnizau energie termică şi apă caldă, în sistem centralizat, locuitorilor din municipiul Piatra Neamţ

Primăria şi Locativ Serv, acum că Locato este în faliment, se mai ocupă doar de cele câteva centrale de bloc care au fost preluate de către asociaţiile de proprietari. Restul, în jur de 80 de centrale, care cândva reprezentau mândria unui proiect, prin care se reabilita complet sistemul de încălzire al apartametelor pietrenilor, zac închise sau chiar devastate. Acestea fie vor intra în conservare, fie vor fi donate altor entităţi care au nevoiele de ele. Până atunci, cert este că respectivele centrale se inventariază, iar conducerea Primăriei Piatra Neamţ spune că vor fi şi asigurate contra hoţilor de componente, pentru că, marea lor majoritate a fost prădată în decursul anilor de când nu mai funcţionează. Sunt însă şi şanse să se mai scoată ceva bani de pe urma unor dintre centralele de bloc. Platformele rămase libere după vânzarea sau donarea centralelor, pot servi drept spaţii bune de închiriat, iar banii din respectivele chirii ar putea ajunge în visteria municipalităţii pietrene.

“Se lucrează la documentaţia necesară predării ultimelor centrale scoase din funcţiune precum şi la documentaţia pentru predarea – preluarea, de către primărie a magaziilor de piese necesare funcţionării centralelor SACET.

Între timp, lichidatorul judiciar al Locato a început să coordoneze activitatea societăţii pentru lunile următoare, în principal se încearcă recuperarea debitului de 3 milioane de lei de la populaţie, bani care dacă se recuperează ajung la furnizori. Locato îşi desfăşoară activitatea cu un număr foarte mic de angajaţi care practic urmăresc procesul de trecere în faliment al societăţii.  Parte din personal a fost redistribuit la Locativ Serv şi care se ocupă de contractele de prestări servicii preluate de la Locato. Până în acest moment nicio centrală tip SACET nu a fost dislocată de la locul ei, decât în baza solicitărilor scrise, vorbim despre cele dezafectate în special. Dacă vor fi donate sau vândute către alte UAT-uri de exemplu, platformele pe care acestea funcţionau vor fi date spre închiriere pentru cei interesaţi. Rămân totuşi foarte multe dintre aceste centrale SACET şi atunci suntem obligaţi să le inventariem. Care vor putea fi reutilizate de alte instituţii le vom conserva, iar cu celelalte se va relua procedura de ofertare sau vânzare prin licitaţie. După finalizarea inventarierii le va prelua primăria, iar noi vom fi obligaţi să le asigurăm paza într-un fel sau altul pentru că, de când s-au închis, s-au furat foarte multe componente din unele dintre ele”, a declarat Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamţ.

Irina ŞTEFĂNESCU