Cancerul afectează tot mai mulți nemțeni

cancer* Medicii fac, din nou, apel la femei pentru testarea gratuită în vederea depistării cancerului de col uterin

Potrivit informațiilor oferite de Direcția de Sănătate Publică Neamț, 1.713 persoane din județ au fost diagnosticate, anul trecut, cu o formă de cancer.

Una dintre formele de neoplasm care poate fi depistată prin analize este cancerul de col uterin. Programul de screening include femeile cu vârste între 25 și 64 de ani, fie că sunt asigurate sau nu. Testările sunt gratuite. Sunt excluse din program femeile care au o neoplazie de col sau genitală, femeile care au absența congenitală a colului și femeile care au suferit o histerectomie.

În 2015, la nivelul județului Neamț, au fost testate 2.605 de femei, majoritatea având vârste cuprinse între 40 și 44 de ani. La 233 dintre acestea au fost descoperite leziuni care indicau diagnosticul de cancer de col uterin, astfel că pacientele în cauză au fost îndrumate la cabinetele de specialitate pentru tratament.

Pentru a beneficia de aceste testări, femeile interesate trebuie să urmeze câțiva pași simpli. Ele trebuie să se prezinte la medicul de familie, de preferat în luna în care s-au născut. La cabinet, ele vor primi un formular tipizat. Împreună cu acesta, femeile se vor prezenta la cabinetul de ginecologie din Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț sau la cabinetul de specialitate de la parterul Spitalului Roman. Medicii specialiști înscriși în program recoltează, în fiecare zi, testul Papanicolau, între orele 7-13, iar rezultatul va fi comunicat, în termen de 30 de zile, la medicul de familie. Femeile care vor fi depistate cu leziuni minore vor fi îndrumate către medicii specialiști și se vor lua măsurile corespunzătoare.

Din păcate, nemțenii se confruntă și cu alte afecțiuni, care le pun sănătatea în pericol pe termen lung, în cazul în care nu cer ajutor pentru tratament. Anul trecut, 280 de cetățeni ai județului Neamț, în special copii, au ajuns la spital suferind de boala mâinilor murdare. Incidența tuberculozei este și ea foarte mare în tot județul, 307 nemțeni au fost diagnosticați, până la sfârșitul anului 2015, cu tuberculoză, opt dintre aceștia fiind copii sub 14 ani.

Tot anul trecut s-au înregistrat și 61 de cazuri de scarlatină, față de 93 de cazuri în 2014, 32 de cazuri noi de sifilis, față de 37 în 2014, și 3 cazuri noi de infecții gonococice, față de patru, în 2014.

Geanina NICORESCU