Campanii în forță ale ITM Neamț

Mai multe campanii sunt derulate de inspectorii de muncă în această perioadă, la firme din domenii susceptibile a folosi munca la negru.

Trei astfel de controale intense s-au derulat luna trecută, la firme din domenii diferite, pentru identificarea angajatorilor care încalcă inclusive legislația privitoare la angajarea tinerilor și a minorilor. În cadrul campaniei „O zi pe săptămână”, inspectorii au descins la unitățile care au ca obiect de activitate fabricarea băuturilor alcoolice și răcoritoare. „Controalele s-au derulat în datele de 15, 22 și 29 iunie 2017, când au fost verificaţi 26 de angajatori, constatându-se 14 neconformităţi, dispunându-se tot atâtea măsuri de remediere. Au fost depistati 2 angajatori la care lucrau 2 persoane fără forme legale de angajare, motiv pentru care s-au aplicat amenzi ȋn valoare de 20.000 lei”, a declarant Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț.

Un alt domeniu vizat este cel prelucrării și conservării cărnii, prelucrării și conservării peștelui, crustaceelor și moluștelor, fabricării produselor lactate și a brânzeturilor, precum și comercializării acestora. Campania s-a desfășurat în perioada 7-10 iunie 2017, la 57 de angajatori, fiind constatate 23 deficiențe în domeniul relațiilor de muncă și au fost dispuse 23 de măsuri, fiind aplicate 8 avertismente. Printre neregulile sancționate este neacordarea repausului săptămânal de 48 de ore consecutive, lipsa dovezii acordării sporului pentru orele prestate în zilele de repaus săptămânal, lipsa dovezii informării salariaților privind criteriile de evaluare a activității profesionale.

La finele lunii iunie, inspectorii de muncă au controlat 32 de anagajtori din domeniul protective și gardă. „Pentru un număr de 19 angajatori cu sediul în alte judeţe, în vederea finalizarii controlului au fost înaintate documentele către inspectoratele teritoriale de muncă în a cărei rază teritorială aceştia îsi au sediile. Cu ocazia controalelor au fost constatate 7 deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi au fost dispuse 7 măsuri. Au fost sanctionaţi 2 angajatori şi au fost aplicate un număr de 2 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 5.000 lei . Pentru un număr de 5 angajatori care nu aveau la posturile de pază registrul de procese verbale de predare/primire a postului de pază, a fost inştiinţat Inspectoratul Judeţean de Poliţie al Judeţului Neamţ, pentru a lua măsurile care se impun”, a mai precizat sursa citată.

În cazul a patru angajatori la care s-au identificat doi salariaţi care prestau activitate având incheiate contracte individuale de muncă atât cu normă intreagă cât şi cu timp partial, a fost sesizată Direcţia Regională Antifraudă Suceava, pentru a verifica dacă se respectă întocmai legislaţia fiscală. În ce privește domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, s-au constatat un număr de 12 deficienţe pentru care s-au dispus 12 măsuri de remediere. Au fost sancţionaţi 12 angajatori, cărora li s-au aplicat 12 avertismente.

Cristina IORDACHE