Campanie în forţă de prevenire a criminalităţii

prevenire 1 “Săptămâna prevenirii criminalităţii” a fost lansată ieri într-o conferinţă de presă organizată de conducerea Inspectoratului de Poliţie Neamţ la care au fost invitaţi reprezentanţii instituţiilor implicate. “Mă bucur să anunţ lansarea unei noi ediţii din campania “Săptămâna prevenirii criminalităţii”, o activitate care se desfăşoară fără fonduri de la buget, ci prin partenerii care şi în acest an ne-au ajutat şi s-au implicat în buna derulare a acţiunilor programate”, a declarat comisarul şef Stelică Bezim, adjunctul IPJ Neamţ. “Este vorba despre Primăria Piatra Neamţ, de firma Danirom Security Moldova, domnul comisar şef Radu Berejan preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor filiala Neamţ care a contribuit cu o sumă pentru realizarea materialelor preventive, de la Corpul Naţional al Poliţiştilor avem sprijin. La aceştia se adaugă partenerii tradiţionali – Inspectoratul Şcolar, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică. Toate activităţile din această săptămână vor fi implementate de poliţiştii de proximitate şi cei din rural, conform programului stabilit de colegii de la Compartimentul Analiză şi Prevenire din cadrul inspectoratului”, a adăugat adjunctul Poliţiei Neamţ.

Preşedintele ATOP Neamţ a ţinut să remarce ceea ce a nunmit atitudinea poliţiei, care prin structura campaniei din acest an ţinteşte miezul fierbinte al infracţionalităţii: “Sunt onorat să particip la această campanie şi să reconfirm sprijinul nostru prin intermediul Consiliului Judeţean chiar dacă nu şi cu fonduri. E bine ca munca poliţiştilor să fie format 50% din activitatea preventivă şi e bine că adaptaţi atitudinea la ceea ce se întâmplă din punct de vedere infracţional în stradă şi e bine că se răspunde astfel la cererea tot mai vocală a opiniei publice”, a punctat avocatul Adrian Bourceanu. La rândul său, inspectorul şcolar general Viorel Stan a declarat că această campanie este de importanţă majoră pentru că se adresează în primul rând tinerilor: “Colaborarea dintre Inspectoratul Şcolar şi Inspectoratul de Poliţie este totală şi într-o astfel de campanie este decisivă, pentru că responsabilizează tinerii în vederea formării lor ca cetăţeni responsabili”.

Despre cetăţeni responsabili a vorbit în încheiere comisarul şef Stelică Bezim prezentând cazul a doi tineri din Bucureşti care recent s-au aflat la Roman şi au intervenit în sprijinul unei femei în vârstă care a fost atacată de un tâlhar. Acesta a fost prins şi imobilizat de cei doi tineri care apoi au chemat poliţia. “Am decis să le oferim o diplomă de excelenţă pentru înaltul simţ civic de care au dat dovadă, i-am contactat telefonic şi urmează ca în momentul când vor reveni în Neamţ să le înmânăm diplomele”.

 

*Cinci zile de dezbateri, filme şi acţiuni de informare

 

Subcomisarul Daria Oatu, şefa Compartimentului Analiză şi Prevenire, a prezentat programul celor cinci zile de campanile din “Săptămâna Prevenriii Criminalităţii”, care a demarat ieri cu o întâlnire derulată la Liceul Tehnologic Administrativ Economic. “Astăzi, de ziua dedicată prevenirii delincvenţei juvenile, în intervalul orar 13-14, în sala de festivități a Liceului Tehnologic Administrativ Economic, va avea loc o întâlnire unde va participa o echipă multidisciplinară formată din reprezentanți ai A.N.I.T.P., A.N.A., D.S.P., având ca scop comun prevenirea traficului de persoane, prevenirea consumului de droguri și substanțe halucinogene pentru înlăturarea consecințelor grave asupra minorilor și tinerilor. La activitate vor participa circa 300 de elevi din cadrul liceului ca și beneficiari direcți ai materialelor prezentate”, a spus subcomisarul Daria Oatu. Tot ieri, poliţiştii de proximitate de la nivelul poliţiilor municipale şi orăşeneşti precum şi poliţiştii care activează în mediul rural s-au aflat în unităţile şcolare de pe raza de competenţă, unde au dezbătut problema delincvenţei juvenile, cauze şi consecinţe ale delincvenţei juvenile, drepturile şi obligaţiile copilului şi răspunderea penală a minorului conform noilor modificări din Codul Penal.

Astăzi, activitatea este dedicată prevenirii victimizării minorilor prin intermediul mediului on-line. Poliţiştii şi specialiști din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Neamț-I.S.J.Neamț organizează o activitate cu caracter preventiv în rândul elevilor din  clasele a V-a şi a VII-a ai Colegiului Național de Informatică din municipiul Piatra Neamţ. Activitatea are ca scop conştientizarea elevilor asupra riscurilor existente în cazul utilizării necorespunzătoare a internetului,  modalităţi concrete de evitare a victimizării prin internet, învăţarea copiilor să aibă un comportament responsabil şi cuviincios inclusiv pe internet ( să nu transmită vulgarităţi, ameninţări sau injurii). Sub sloganul ”Internetul prieten sau dușman” polițiștii de prevenire vorprezenta sub forma unor  materiale power-point care pot fi cele mai grave riscuri atunci când minorii utilizează internetul -”grooming-ul”. După prezentarea materialelor, elevii vor fi implicați  într-un joc de rol în care să identifice soluții concrete de evitare a victimizării prin internet.

Miercuri, 1 octombrie, este o zi dedicată furturilor, când poliţiştii de prevenire şi cei de proximitate vor desfășura, la orele 11,  o acțiune stradală în mijlocul cetăţenilor, unde vor fi transmise mesaje şi vor fi oferite pliante ce conțin recomandări pentru prevenirea infracţiunilor de furt. Vor fi vizate în mod special persoanele vârstnice, o categorie vulnerabilă din punct de vedere victimal. În derularea acțiunii va fi implicat un partener al Inspectoratului de Poliție al județului Neamț – S.C. Danirom Security Moldova, cu sprijinul căruia vor fi achiziţionate şi oferite participanţilor brelocuri reprezentând alarme personale de mici dimensiuni pentru a fi folosite în scop de apărare în cazul unui eventual atac (furt sau tâlhărie). Activitatea va avea loc în Piaţa Ştefan cel Mare din Piatra Neamţ. Cu sprijinul reprezentanţilor Primăriei Piatra Neamţ, pe parcursul săptămânii va fi difuzat un spot video pe tema prevenirii furturilor pe un ecran de mari dimensiuni din centrul oraşului. Poliţiștii de proximitate şi cei de la secţiile de poliţie  rurală vor desfăşura activităţi cu caracter informativ – preventiv în zonele aglomerate cum sunt pieţele, parcările, gări şi autogări, asociaţiile de proprietari, informând cetăţenii asupra importanţei respectării măsurilor de prevenţie, pentru prevenirea furturilor din locuințe, din buzunare, poșete, genți și din autoturisme.

Joi, 2 octombrie, va fi o zi dedicată prevenirii infracţiunilor cu violenţă când este programată simularea unei tâlhării, în zona Teatrului Tineretului, sub forma unei miniscenete care va fi realizată prin implicarea unui actor T.T. în rolul victimei şi a unui elev minor în rolul autorului. “Tot scenariul va fi filmat de colegii de la Crimă Organizată, iar montajul final va fi realizat cu sprijinul unui post de televiziune locală, urmând a fi realizat un spot la finalul căruia vor fi oferite recomandări antivictimale”, a mai spus subcomisarul Daria Oatu. După filmare, polițiștii de prevenire și cei de proximitate din municipiul Piatra Neamțvor distribui materiale cu recomandări preventive în zonele unde au fost înregistrate astfel de infracțiuni.

Ultima zi a campaniei este dedicată siguranţei rutiere. “Între orele 10 – 12 poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier în colaborare cu cei de prevenire vor organiza o acțiune în oraşul Tîrgu Neamţ destinată grupurilor ţintă – biciclişti şi conducători de atelaje hipo – care vor primi recomandări antivictimale și veste  reflectorizante.

Activităţile cuprinse în programul “Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” vor fi desfăşurate şi de poliţişti din toate municipiile şi oraşele judeţului precum şi de poliţiştii din mediul rural, care vor fi prezenţi în unităţile de învăţământ și în zone cu risc infracțional crescut.

Cristina IORDACHE