Campanie de imunizare a copiilor împotriva poliomielitei

vaccin* În lipsa vaccinării, virusul poate provoca paralizie!

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ anunţă demararea unei ample campanii de vaccinare VPI (vaccinul poliomielitic inactivat). DSP Neamţ a primit nu mai puţin de 4.061 doze VPI pentru susţinerea acestei campanii.

Potrivit dr. Dan Dorian Morenciu, directorul executiv al DSP Neamţ, în conformitate cu planul de măsuri adoptat ca urmare a declarării de către OMS a urgenţei de sănătate publică de importanţă internaţională în privinţa răspândirii virusului polio sălbatic, „în perioada 1 iulie- 1 decembrie 2014 se va desfăşura campania de tip „CATCH-UP” pentru recuperarea restanţierilor la vaccinarea VPI la copii cu vârste între 2 şi 6 ani, care nu au în antecedente cel puţin 4 doze. Recuperarea restanţierilor se face la medicul de familie”.

Dr. Morenciu subliniază faptul că poliomielita sau paralizia infantilă este o boală specific umană, foarte contagioasă, provocată de un enterovirus care atacă sistemul nervos central, provocând paralizii în aproximativ 1% din cazuri. Din păcate, nu există tratament pentru această maladie virală acută, iar recuperarea este foarte dificilă, soldată cu sechele grave pentru întreaga viaţă.

Profilaxia specifică este asigurată prin imunizarea copiilor conform Programului Naţional de Vaccinări.

„Încurajăm părinţii să prezinte copilul la medicul de familie la data stabilită de medic pentru a fi vaccinaţi şi protejaţi”, a subliniat dr. Dan Dorian Morenciu, directorul executiv al DSP Neamţ. „Reamintim părinţillor că vaccinarea este cea mai eficientă şi sigură măsură de prevenire a unor boli transmisibile. Un copil nevaccinat este expus la îmbolnăvire şi complicaţii care uneori pot duce la deces. Medicul de familie este cel care decide momentul şi data vaccinării, funcţie de vârstă şi stare de sănătate. Pentru fiecare imunizare se foloseşte o seringă de unciă folosinţă. Copiii din colectivităţi sunt mult mai expuşi la infecţii şi le pot transmite apoi colegilor, dar şi membrilor de familie, boli infecţioase grave, dacă aceştia nu sunt imunizaţi corect”.

Vaccinarea antipoliomielitică a devenit o prioritate pentru sănătate publică din România, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat circulaţia virusului sălbatic polio în ţări ca Etiopia, Israel, Nigeria, Siria, Afganistan, Somalia, Guineea Ecuatorială, Pakistan şi Irak.

 

Geanina NICORESCU