Campanie antigripală pentru 45.000 de nemţeni

vaccin antigripal

* Ministerul Sănătăţii susţine că anul acesta vaccinul va fi asigurat din producţie autohtonă

* În farmacii se găsesc doze Vaxigrip, importate din Franţa

Medicii de familie din judeţ au finalizat catagrafia persoanelor cu risc major de contactare a virusului gripal, iar datele centralizate de epidemiologii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ privind necesarul de doze au fost transmise, vineri, la Ministerul Sănătăţii. La nivel local nu se ştie data exactă când va debuta campania de vaccinare, însă pe fondul variaţiilor de temperatură din ultimul timp la farmacii au apărut deja primele cereri de ser. Din comerţ se poate cumpăra doar Vaxigrip, produs în Franţa, la preţul de 30 de lei.

Ministerul Sănătăţii a promis că imunizarea gratuită va fi făcută, începând din acest an, cu vaccin antigripal produs de Institutul Naţional Cantacuzino. Desigur, în condiţiile finalizării la timp a liniei tehnologice pentru reluarea producţiei sistate în 2009, din cauza slabei dotări tehnologice dar şi  a unor probleme de organizare şi funcţionare.  Ministrul Nicolăescu a precizat că, odată cu reluarea activităţii Institutului Cantacuzino, vor fi reduse şi costurile de achiziţie. Prin utilizarea vaccinului produs în România, preţurile vor fi de 2,5 ori mai mici comparativ cu varianta importului.

Anul acesta, Ministerul Sănătăţii are în plan achiziţionarea a 400.000 de doze pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, respectiv mai puţin de jumătate faţă de anul trecut, când mii de doze importate au rămas neutilizate. La nivelul judeţului Neamţ au fost catagrafiate 45.000 de persoane- adulţi şi copii cu afecţiuni cronice, femei gravide, bătrânii cu vârste de pste 65 de ani, asistaţii şi angajaţii instituţiilor de ocrotire socială şi din spitale.

Sezonul gripal poate să înceapă în noiembrie şi să ţină până în martie, momentul ideal pentru imunizare fiind toamna. Anticorpii se formează în aproximativ două săptămâni, vaccinarea asigurând o protecţie antigripală timp de minim 6 luni, fiind acoperit sezonul rece.  Imunizarea se va face la medicul de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.

Anul trecut, prima tranşă de doze a fost livrată la mijlocul lunii noiembrie. DSP Neamţ a primit, atunci, de la minister, 17.000 de doze de vaccin şi pentru că numărul dozelor nu acoperea necesarul, s-au distribuit doar câte 50 fiecărui medic de familie, ceea ce i-a nemulţumit profund pe aceştia. Doctorii s-au supărat şi au acuzat reprezentanţii DSP că au fost prea zgârciţi şi nu au cum să decidă dacă un bătrân sau un copil are întâietate la imunizare şi se văr nevoiţi să aplice regula primului venit, primului servit, însă după primirea celi de-a doua tranşe, au rămas cu serurile în stoc. Până la data de 9 decembrie 2012, în judeţ fuseseră vaccinate abia 11.000 de persoane, iar restul de aproape 6.000 de doze a fost foarte greu consumat, campania fiind prelungită până în primăvara acestui an.

 

Geanina NICORESCU