Campania „No Hate Speech“, transpusă cu succes la Colegiul Național „Petru Rareș“ Piatra Neamț

* Proiect îndrăzneț de ajutorare a refugiaților, prin colectă, inițiat de rareșiști

Elevii Colegiului Național „Petru Rareș“ din Piatra Neamț dovedesc o maturitate precoce în abordarea și înțelegerea unor probleme globale, cum ar fi sărăcia și migrația.

Printr-un proiect dezvoltat de un grup de elevi, liceenii și-au propus conștientizarea publicul larg asupra consecințelor discursului instigator la ură care se asociază cu fenomene precum intoleranța, discriminarea, excluziunea socială și incită la propagarea unor stereotipuri negative la adresa unor persoane sau grupuri de persoane. Proiectul, prezentat ieri, în sala de festivități a Colegiului Național „Petru Rareș“, se intitulează „Migranți și refugiați. Toleranță și conviețuire în spațiul public“.
„Ne propunem să contribuim la combaterea discursului instigator la ură față de migranți și refugiați, precum și a atitudinii și comportamentelor asociate cu acest tip de discurs. Principalul scop al programului este promovarea valorilor democratice și toleranței, atât de necesare într-un mediu multicultural. Echipa noastră dorește schimbarea atitudinii cetățenilor, dar în special a tinerilor cu privire la modul în care refugiații și migranții sunt văzuți și mai ales integrați în societatea actuală“, a punctat Andrada Trifan.

Colegul său de echipă, Claudiu Ladan, a precizat că un punct important al acestui proiect a fost chestionarea elevilor și a părinților privitor la modul cum văd ei refugiații, ce știu despre ei: „Am realizat două chestionare, unul pentru consiliul școlar al elevilor, unul pentru părinți. Prin această activitate am constat că există informații denaturate care circulă prin intermediul mijloacelor informaționale. Este foarte important să cunoaștem exact cum stau lucrurile, cine sunt acei oameni, în ce condiții au ajuns să-și ducă traiul mulți dintre ei în corturi și chiar sub cerul liber, în condiții de iarnă. Ne dorim să ajutăm oamenii dintr-o tabără de refugiați cu haine, jucării pentru copii, orice se poate pentru a le ușura traiul. La nivelul colegiului organizăm o colectă în acest sens“.

La eveniment a fost prezentă și Irina Drexler, coordonatoarea la nivel național a mișcării „No Hate Speech“, campanie din cadrul Consiliului Europei. Irina Drexler le-a vorbit liceenilor despre această mișcare lansată în 2012 și extinsă, de atunci, în mai multe țări, printre care și România.

Liceenii au fost invitați să se înscrie cu proiecte în număr cât mai mare, intrând astfel în competiția care le va aduce premii de la Consiliul Europei. Proiectele sunt așteptate pe adresa migrantisirefugiati_cnpr@yahoo.com.

Echipa ce va reprezenta Colegiul Național „Petru Rareș“ la ediția din acest an este alcătuită din elevii Andrada Trifan, Ladan Claudiu, Mereuță Nikita, Ionela Stanciu și Leonard Petrișor (clasa a XI-a F) îndrumați de profesoara Dorina Drexler.

Geanina NICORESCU