Camera Agricolă Neamţ şi-a ales conducerea

Vasile Balcan_resize

* Vasile Balcan-preşedinte, Mihai Tărâţă-vicepreşedinte, Vasile Pop Silaghi-secretar

Ieri a fost aleasă structura de conducere a Camerei Agricole Neamţ. A fost o competiţie foarte strânsă, iar votul  a decis: Vasile Balcan – preşedinte, candidat din partea Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr. Vicepreşedinte a ieşit Mihai Tărâţă reprezentatul fermierilor sub 35 de ani, secretar este Vasile Pop Silaghi, de la Asociaţia Cultivatorilor de Cartofi.  Membri în Colegiul Judeţean al Camerei Agricole Neamţ au fost aleşi: Cezar Sava- Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Taurine „Petrodava” Neamţ, Dumitru Zaharia- Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase, Radu Bălău- „Agricop” Cooperativă Agricolă şi Dumitru Trotuş de la Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Secuieni. Director executiv a fost ales Cezar Sava, care se va ocupa de partea administrativă a Camerei Agricole Neamţ.

Ca preşedinte proaspăt ales, Vasile Balcan ne-a declarat: „Este un moment pe care îl aşteptam de vreo 3 ani. Este un proiect în care cred, îmi pun mari speranţe. După întâlnirea şi discuţiile de azi avute cu membrii din Colegiul judeţean al Camerei Agricole sunt sigur că vom realiza tot ceea ce ne-am propus. L-am ales pe Cezar Sava ca director, în această calitate se va ocupa de partea executivă,  va stabili organigrama şi bugetul  Camerei Agricole Neamţ. Vrem ca, în cel mai scurt timp, această entitate să fie viabilă, să-şi desfăşoare activitatea în condiţii bune, să-şi atingă menirea pentru care a fost înfiinţată”.

* La Neamţ, doar 20 de membri şi nu 25 cât zice legea!

Camera Agricolă Neamţ are următoarea structură: 8 locuri sunt pentru asociaţiille profesionale din agricultură, 2 locuri sunt destinate celor de la patronate,  2 de la sindicatele din agricultură, 2 de la cooperativele agricole, 1 de la Silvic, 1 din unităţile de cerecetre-învăţământ, 4 din partea fermierilor cu vârsta de peste 35 de ani, 4 de la fermierii sub 35 de ani şi unul din partea medicilor veterinari. Ar trebui să fie 25 de membri, dar sunt numai 20, numai pentru atâtea locuri au fost depuse cadidaturi. Au rămas neocupate două locuri de la sindicatele din agricultură, cîte unul de la patronte, cooperative şi silvic.

Cele 20 de locuri sunt ocupate de: Asociaţia Cultivatorilor de Cartofi „Moldova”, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Taurine „Petrodava”, Grupul Producătorilor  de Cereale ACSZR  SRL, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Albine, Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr ,  SC Agrotec Ulei Grup SRL, Asociaţia Forumul Montan din România-Filiala Neamţ şi Asociaţia Crescătorilor şi Producătorilor de Taurine „Aberdeen Angus”. Patronatele sunt reprezentate de „Patronatul Român  din Industria de  Morărit , Panificaţie şi Produse Făinoase”, Cooperativele de „Agricop”-Cooperativă Agricolă, Instituţiile de învăţământ- cercetare de Staţiunea de Cercetare -Dezvoltare Agricolă Secuieni, medicii veterinari de Sorin Ulea. Fermierii sub 35 de ani sunt reprezentaţi de Doru Alexandru Mazăre, Dumitru Plugaru, Mihai Tărâţă şi Iulian Dandu, iar cei  peste 35 de ani de  Dumitru Furtună din Farcaşa, Dinu Hârţan din comuna Ştefan cel Mare, Vasile Ceauşu din Mărgineni şi Ioan Tănase de la Ruginoasa.

Tina CONDREA