„Camera agricolă este un proiect în care cred!”

Vasile Balcan_resize

*”De 3 ani aştept înfiinţarea acesteia!”, declară Vasile Balcan, director MARSAT Roman şi preşedintele nou ales a Camerei Agricole Neamţ

Rep.: Camera Agricolă Neamţ a plecat la drum, şi-a ales structura de conducere, e pusă pe fapte mari. Numai că, zilele astea, n-a fost promulgată ordonanţa de guvern prin care se înfiinţează aceste entităţi. Vă afectează cumva?

Vasile Balcan: Nu, nu are cum! Noi am  înfiinţat Camera Agricolă Neamţ în timp ce respectiva ordonanţă era în vigoare. În acea ordonanţă se spune că Prefectura se ocupă de înfiinţarea camerelor agricole. Preşedintele Traian Băsescu a trimis legea înapoi ca să nu fie prefectura cea care să răspundă de constituirea camerelor agricole, considerând că astfel se face politizarea acestor structuri agricole. La noi, în Neamţ, societăţile agricole, asociaţiile profesioanle şi fermierii s-au ocupat de înfiinţarea camerei agricole. De la Prefectură ni s-a asigurat numai sistemul organizatoric pentru alegeri. Dar nu ni s-a dat nici un ban de la buget, alegerile pentru Camera Agricolă Neamţ s-au făcut pe bază de autofinanţare. Aşa va fi şi de acum încolo activitatea din Camera Agricolă Neamţ.

 

Rep.:  Vorbiţi-ne despre structura Camerei Agricole Neamţ.

V.B.: În Camera Agricolă Neamţ avem reprezentate aproape toate domeniile agricole, mai puţin sectorul silvic privat. Pentru că nu au vrut să facă parte din cameră. Practic, de partea organizatorică şi administrativă , regulament de funcţionare, organigramă şi întocmirea bugetului se va ocupa Cezar Sava, care este directorul Camerei Agricole Neamţ.

 

Rep.: Cum vă veţi descurca financiar? Dacă veţi merge, în continuare, pe autofinanţare, veţi fi şi depolitizaţi…

V.B.: Ne-am propus ca, pentru primele 6 luni de activitate, să facem noi o creditare, cei din structura  Camerei Agricole Neamţ. Reţineţi, este vorba de o creditare, nu de altceva. Vrem să creăm condiţii ca echipa de lucru ce se va constitui să se şi apuce imediat de treabă. Este logic ca, în primele luni, să le asigurăm partea financiară. Urmează ca echipa să ducă apoi activitatea la pe drumul bun, cel profitabil.

 

Rep.: Discutând atunci, imediat ce aţi fost ales preşedintele Camerei Agricole Neamţ, la finele săptămânii trecute, am constatat că sunteţi foarte hotărât, având clar conturate direcţiile prioritare de acţiune. Vă propun să le facem publice. Cu ce veţi începe?

V.B.: Prima misiune şi cea mai importantă acţiune a executivului Camerei Agricole Neamţ va fi acea de consultanţă agricolă de specialitate, de sprijinire a fermierilor pentru întocmirea proiectelor prin care să se acceseze fondurile europene alocate agriculturii şi dezvoltării rurale. Dintre măsurile care vor fi scoase la finanţare, vom selecta pe cele care se pretează cel mai bine zonei noastre. Echipa respectivă va trece imediat la treabă, ajutând la întocmirea proiectelor pentru toate comunităţile locale din judeţul nostru. Vom sprijini fermierii pentru a atrage cât mai multe fonduri europene. În paralel,  vom trece la organizarea de cursuri de formare profesională a agriculturilor. Ne vom orienta spre meseriile de care este mare nevoie în agricultură, pe care nu prea le găsim pe piaţa muncii acum. Ne vom ocupa serios de cursurile de formare profesionale, dar şi de specializare şi de perfecţionare profesională. Mă refer la meseriile de bază,  tractorist, combinier, tehnician agricol, legumicultor, horticultor, apicultor. Toate meseriile care vor fi cerute în zona noastră, pregătirea făcându-se ţinund cont de cerinţele şi standardele actuale, de dotarea mecanică de acum a agriculturii nemţene. În Camera Agricolă Neamţ avem reprezentate toate domeniile de activitate agricolă, ei vor fi cei care vor veni cu informaţia, cu cerinţele de pe piaţa muncii.

 

Rep. S-a terminat treaba în câmp, acum se fac socotelile. Putem vorbi de cum va arăta bilaţul firmei MARSAT Roman?

V.B.: Acum avem auditul, facem inventarierea. După ce terminăm treaba asta, vom şti exact cum stăm, atunci putem discuta pe date concrete.

 

Rep.: Sunteţi foarte implicat în activitatea agricolă nemţeană,  dar şi la nivel regional şi naţional. Sunteţi preşedinte la mai multe organizaţii profesionale şi grupuri de producători. Opinia dumneavoastră este una avizată. Motiv pentru care vă şi întreb de soarta agriculturii, nemţeană şi naţională, dacă ea se află pe drumul bun.

V.B.: Din păcate nu! Nici agricultura nemţeană şi nici cea naţională. Dacă era pe drumul bun, ar fi foarte bine realizaţi, ca întreprinzători agricoli. Din păcate, în toată ţara, peste 80 la sută dintre producătorii agricultori sunt datori, fiind puşi aproape în imposibilitatea  de a continua fluxul   tehnologic, de producţie. Sunt nişte realităţi care trebuiesc spuse, dar mai cu seamă rezolvate. Chiar dacă au realizat şi câte 8 tone de porumb boabe la hectar, sunt producători agricoli care au rămas datori…

Rep.: A fost un an agricol bun. Cum se face  de sunt datori?

V.B.: Valorificarea a fost foarte slabă, la nişte preţuri mult mai mici decât se aşteptau. Preţurile de valorificare n-au fost acoperitoare pentru cheltuielile făcute pe hectarul de cultură agricolă.

 

Rep.: Anul acesta, la principalele culturi agricole, s-a ieşit cu minus, la toate?

V.B.: În afară de rapiţă, la toate culturile s-a ieşit cu minus. Principalul motiv este slaba valorificare. Cu excepţia rapţiei care s-a vîndut cu 15.000 lei pe kilogram, faţă de 19.000 anul trecut. La restul culturilor agricole, preţul de vânzare a fost la jumătatea celui de anul trecut. Floarea soarelui s-a vândut cu 10.500 lei vechi pe kilogram faţă de anul trecut când era 20.000-21.000. Porumbul s-a vândut la 4500, anul trecut cel mai mic preţ a fost de 9000, dar s-a vândut şi 10.500. Grâul la fel a scăzut, ca preţ. De la 10.500 la 6000-6500. La grâu, de acum, preţul poate să crească. S-a ajus pe la 7500- 8000, dar degeaba! Asta nu s-a întâmplat şi la recoltare, în vară.

 

Rep.: Noua entitate, care se cheamă acum Camera agricolă, cum ar putea să-i ajute pe producătorii din agricultură să iasă din acest impas ? Cerc vicios, mai exact. Pentru că, de obicei, într-un an agricol bun, preţurile sunt mici, iar valorificarea mai scăzută.

V.B.: Nici într-un caz, din faza asta, cea în care ne aflăm acum, nu se poate vorbi de aşa ceva. În primul rând că, în conformitate cu legea, Camera agricolă nu are astfel de atribuţiuni. Camera agricolă poate crea o opinie la nivel local şi naţional, când vom avea şi Camera Agricolă Naţională. Opinie avizată care să ajungă la guvern, să ducă acolo toate probleme agricole din teritoriu. Dar mai e până acolo.  În Camera agricolă, judeţeană şi naţională, putem avea o opinie unică, să ne spunem astfel punctul de vedere. Este opinia profesioniştilor din agricultură.  În cameră sunt reuniţi oameni din toate domeniile activităţii agricole, adunăm datele din teritoriu. La Neamţ suntem 20 de consilieri în Camera Agricolă, fiecare vine din câte un sector de activitate, din mai multe zone ale judeţului. Putem discuta toate problemele, ne putem organiza mai bine treaba.  Putem contesta ori protesta mai bine. Fiind vorba de o voce unită. Asta nu convine unora. Nu vor ca vocea agricultorului să fie unită, ca asfel să se facă mai bine auzită.

 

Rep.: La Camera Agricolă Neamţ veţi rămâne numai cu 20 de membri ori veţi face completarea până la 25, cât prevede legea?

V.B:: Nu mai avem cum să completăm numărul. Camera este funcţională şi cu numai 20 de membri. Noi suntem deschişi spre colaborare cu toţi cei interesaţi de agricultură. Şedinţele Camerei agricole vor fi publice. Camera agricolă este un proiect în care cred, de 3 ani aştept înfiinţarea ei!

Tina CONDREA