Calendarul personalităților culturale din județ: Constantin Schifirneț

constantin-schifirnetConstantin Schifirneț împlinește, astăzi, 71 de ani (s-a născut în 29 august 1945, la Bahna, județul Neamț). El este sociolog și istoric al filozofiei.

A urmat cursurile Școlii generale din Bahna și ale Liceului „George Bacovia“ din Bacău. Este absolvent al Facultății de Filosofie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ Iași în anul 1968. A fost cercetător la Centrul de Cercetări pentru Problemele Tineretului (1968-1990, 1996-2004).

La data de 17 iunie 1980 susține doctoratul în filosofie la Universitatea din București cu teza „Teoria formelor fără fond în cultura română. Cu referire specială la gândirea lui Titu Maiorescu“. Schifirneț a ezitat să publice teza de doctorat înainte de 1989 din cauză că editurile i-ar fi impus modificări în consens cu ideologia timpului. Lucrarea a fost citită de H.H. Stahl în anul 1984 și, deși acesta nu i-a comunicat nici o opinie, Schifirneț avea să descopere mai târziu aserțiunea marelui sociolog: „S-ar cădea a fi tipărită și lucrarea lui Constantin Schifirneț, «Formele fără fond în gândirea românească din a doua jumătate a secolului al XIX-lea»“. Teza de doctorat va fi publicată, în anul 2007, sub titlul „Formele fără fond, un brand românesc“, cu modificările necesare determinate de bogata bibliografie apărută în răstimpul de la susținerea ei.

A fost director general în Ministerul Culturii în perioada 1990-1994.

Este cofondator al Facultății de Științe Politice, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir“ din București, al cărei decan a fost în perioada 1999-2002.

În prezent este profesor universitar la Facultatea de Comunicare și Relații Publice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, unde susține cursurile de sociologie. A fost director al Școlii Doctorale „Științele comunicării“ din SNSPA (2008-2012).

A avut o bursă de studii în S.U.A., la Universitățile Boston și Berkeley (februarie-mai 1981).

Membru în Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, pentru confirmarea titlurilor științifice de doctor, avizarea conducătorilor de doctorat și acordarea calității de instituție organizatoare de studii universitare de doctorat, Sociologie, Științe Politice, Științe ale Comunicării.

A prezentat cca 100 de comunicări la simpozioane, seminarii și conferințe naționale și 51 de comunicări științifice la simpozioane, seminarii și conferințe internaționale organizate asociații europene, internaționale, de universități și institute de cercetare din România, Franța, Anglia, China, Danemarca, Israel, Germania, Italia, Rusia, Ungaria, Bulgaria, Cuba, Belgia, Portugalia, Suedia.

Activitate didactică

A avut activitate didactică în sistemul ,,cadru didactic asociat“, din anul 1972 până în anul 1992, la Catedra de Filosofie a Institutului Politehnic București, astăzi Universitatea Politehnică București. În perioada 1992-1999, a predat cursurile: ,,Sociologia vârstelor“, ,,Relații interetnice“ și ,,Sociologia educației“ la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București. A funcționat ca profesor asociat la Facultatea de Teologie, secția Asistență Socială, Universitatea ,,Valahia“ din Târgoviște, unde a predat, în perioada 1995-2008, cursurile: ,,Sociologie generală“, ,,Metodologia cercetării sociale“, ,,Dezvoltare umană“, ,,Dezvoltare comunitară“. A fost profesor la Facultatea de Sociologie-Psihologie, Universitatea ,,Hyperion“ din București, unde a ținut, în perioada 1995-2000, cursurile: ,,Sociologia vârstelor “, ,,Antropologie culturală“, ,,Sociologie generală“. La Universitatea Creștină ,,Dimitrie Cantemir“ a predat cursurile: ,,Sociologie generală“ ,,Sociologie politică“, ,,Gândire politică românească“, ,,Metodologia cercetării sociale“, ,,Filosofie socială“. La Universitatea ,,Spiru Haret“ a predat, în perioada 1992-1999, cursurile: ,,Antropologie culturală“, ,,Etnosociologie“, ,,Grupuri sociale“. (Z.C.)