Câine chinuit în ger și viscol Apel disperat: Salvați un cățel ținut în lanț, sub o coală de azbest!

 

Pe adresa redacției am primit mai multe reclamații privind condițiile barbare în care-și țin câinii unii oameni cu inimă de gheață. O femeie din comuna Brusturi, satul Groși, plângea la telefon de mila unui cățeluș pe care l-a văzut în grădina vecinului, legat în lanț afară, în ger, pus sub o copertină din azbest, fără cușcă. „Vă rog sa-mi spuneți dacă există posibilitatea legală ca acești nenorociți să fie amendați și cum pot scăpa câinele de așa chin. Proprietarii sunt în vârstă, abia dacă-i dau de mâncare o dată în zi; îl hrănesc eu, printre scândurile gardului, dar nu pot face mai mult decât atât, mi-e frică să intru la el și să-l eliberez, că încalc proprietatea oamenilor. Dar mi-e tare milă de cățelușul ăsta, v-aș trimite o poză, dar nu am telefon performant, tehnologia mă depășește. Vă rog să anunțați medicul veterinar, pe cineva, să vină să ia măsuri, că moare bietul câine!“, este apelul disperat al Mariei Ilisei, din satul Groși.

Am încercat să luăm legătura cu medicul veterinar de circumscripție, dr. Ionel Dumitru, dar nu am reușit, mobilul său fiind închis sau în afara ariei de acoperire cu semnal. Teoretic, legea pedepsește persoanele care nu asigură un adăpost corespunzător pentru animale, unde acestea să beneficieze de protecție față de acțiunea directă a frigului și zăpezii, însă e cale lungă până la aplicarea normativelor. Trebuie ca fapta să fie constatată și apoi să fie luate măsuri.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 984 privind sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, constituie contravenții la normele veterinare privind protecția, bunăstarea și creșterea animalelor și se sancționează cu amendă de la 300 la 600 lei „lovirea, chinuirea, părăsirea sau creșterea animalelor în condiții improprii, prin încălcarea normelor de creștere și sanitare veterinare“. Constatarea relelor tratamente și aplicarea sancțiunilor se fac prin proces-verbal încheiat de către inspectori ai autorității sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor, potrivit competențelor legale. Iar pe viscol, cum e acum, și la zeci de kilometri distanță, o deplasare a unei comisii în teritoriu pentru un astfel de caz – existent la nivel declarativ, fără dovezi palpabile – este prea puțin probabilă. Sperăm, însă, ca măcar medicul veterinar să se sesizeze și să meargă la familia respectivă pentru a salva cățelușul de la pieire. Dacă n-o fi, deja, prea târziu…

Geanina NICORESCU