Caii din județ circulă numai cu pașaport

cai_caruta
cai_caruta

În momentul de faţă, în judeţ avem în jur de 26.300 de cai cu paşaport şi microcip implantat în grumaz. Fără astfel de acte de indentitate ar mai fi vreo 1300 cabaline. Mânji ori cai în toată regula. Estimarea aparţine lui Gheorghe Alexăndruţ, directorul Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Neamţ. Instituţie de unde se eliberează paşapoartele pentru cai. „Este vorba  de mânji, dar şi de cai neînregistraţi. Mă refer la proprietarii de cai mai reticenți la noile reguli privind microciparea cailor şi emiterea de paşapoarte. Nu-i poţi obliga. Nu poţi merge în curtea deţinătorului de cai, ca să-l obligi să-şi microcipeze calul, să-i ia paşaport. Paşaportul se eliberează gratuit, microcipul trebuie plătit la medicul veterinar concesionar din comuna de domiciliu al deţinătorului de cai. După ce medicul veterinar a eliberat toate actele necesare, a rezolvat problema implantării microcipului, proprietarul calului vine la Oficiul de Ameliorare Neamţ ca să ia paşaportul .”

Altfel se pune problema când căruţaşul va ieşi cu calul pe drumurile publice ori în târguri şi oboare. Atunci va fi luat la întrebări, iar sancţiunile se aplică pe loc.  Este de presupus ca, după asta, să se intre în legalitate. Mai ales că, de luna viitoare, echipaje mixte, de la OARZ Neamţ şi Poliţia Neamţ, vor reîncepe controalele pe drumurile publice şi în oboare.

Deţinătorii de cai s-au  obişnuit cu noile condiţii în calul microcipat şi cu paşaport în toată regula. A fost mai greu la început, dar până la urmă s-au convins că nu pot ieşi cu căruţa la drumul mare fără paşaport şi microcip.  După ce au văzut că n-au încotro, că sancţiunile sunt mari, aşa că  s-au supus rigorilor. Mai ales pentru că toată aceste operaţiuni de identificare electronică nu scoteau nici un ban din buzunar.

 

*Microciparea, pe bani…

Ceva s-a schimbat în microciparea cailor. Până acum statul contribuia şi el la aceste operaţiuni, dar în limita bugetului. Unde o fi limita…Cheltuielii sunt împărţite în trei. Din bugetul ANSVSA  se alocă pentru tipărirea formularelor de identificare şi înregistrare a ecvideelor, în limita bugetului aprobat. Din bugetul ANARZ  se plăteşte întocmirea, eliberarea şi expedierea paşapoartelor pentru ecvidee, administrarea bazei naţionale de date pentru ecvidee, softul şi mentenanţa softului, echipamentele necesare pentru administrarea şi asigurarea funcţionalităţii bazei naţionale de date pentru ecvidee. Deţinătorul calului  suportă costurile microcipului, manoperei de identificare şi înregistrare, precum şi costul paşapoartelor duplicat.

Microciparea mânzului se face obligatoriu până la împlinirea vârstei de 6 luni.

Tina CONDREA