În cadrul Stagiunii artistice 2016-2017, Recital cameral, la Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra Neamț

 

Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca, extensia Piatra Neamț, în parteneriat cu Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț, organizează mâine, de la ora 18:00, o seară de muzică de cameră, susținută de violonista Corina Marc și pianista Cristina Șoitu, ambele din Cluj-Napoca. Evenimentul are loc în cadrul Stagiunii artistice 2016-2017, la sala de festivități „Theodor Macarie“ a Liceului de Arte „Victor Brauner“ Piatra Neamț.

În program: Gabriel Fauré, Francis Poulenc, Jules Massenet și Claude Debussy.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

* Corina Marc a început studiul viorii la vârsta de șapte ani, sub îndrumarea profesorului Mihai Wunderlich, urmând ca din anul 1997 să le continue la clasa prof. univ. dr. Victoria Nicolae.

Printre premiile obținute la concursurile naționale și internaționale, se numără: Premiul special Aperto la Concursul Internațional „Cornelia BronzettiV – Câmpina (2000), Premiul I la Olimpiada Națională de la Satu-Mare (2001) și Premiul I – „Premiul Uniunii compozitorilor și muzicologilor“ la Olimpiada Națională de la Brașov (2003).

A participat la cursuri de măiestrie susținute de violoniști precum: Șerban Lupu (SUA), Cornelia Bronzetti (București), Gernot Winischofer (Viena), Cvartetul „Voces“ (Iași), Aurel Marc (Cluj-Napoca), Anke Schittenhelm (Graz), Ellen Rose (SUA – Dallas).

Ca studentă, a participat la cursurile de măiestrie din cadrul Vacanțelor Muzicale de la Piatra Neamț.

În calitate de solistă, a colaborat cu orchestre precum: Orchestra Liceului de Muzică „Sigismund Toduță“ Cluj-Napoca la Sala Mare a Casei Universitarilor și la Bistrița (2001), Sala Operei Maghiare (2003), cu Orchestra Profesorilor (2004) la Bistrița și la Cluj-Napoca, Orchestra studenților Academiei de Muzică „Gh. Dima“ Cluj-Napoca (2006), Orchestra „Liutaria“ (2007, 2008).

În domeniul muzicii de cameră a colaborat cu pianiștii: Alexandru Székely-Silion, Georgiana Fodor și Cristina Șoitu, alături de care a susținut numeroase recitaluri.

Din anul 2009, este cadru didactic titular la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță“ din Cluj-Napoca, obținând rezultate deosebite cu elevii la Olimpiadele și concursurile naționale și internaționale. Absolvenții clasei sale sunt în prezent studenți ai Conservatoarelor de muzică din Cluj-Napoca, Viena și Graz.

A obținut titlul de Doctor în muzică în anul 2016, cu teza intitulată: „Sonatele franceze pentru vioară și pian de la sfârșitul secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului XX“.

*Pianista Cristina Șoitu a absolvit studiile de licență, masterat și doctorat ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, urmând cursurile Facultății de Interpretare Muzicală, specializarea pian, la clasa conf. univ. dr. Csiky Boldizsár. În cadrul școlii doctorale „Sigismund Toduță“ a Academiei de Muzică Cluj-Napoca, l-a avut coordonator științific pe prof. univ. dr. Gabriel Banciu.

Pe parcursul anilor de studii, a participat la cursuri de măiestrie cu Mihaela Ursuleasa, Franck van den Laar, Adriana Bera, Ninuca Pop-Oșanu, Walter Krafft și la cursuri de muzică de cameră cu Ellen Rose, Vladimir Lakatos, Anke Schittenhelm și cvartetul „Voces“.

În 2013 a participat la workshop-urile de mediere muzicală, în cadrul programului „Do Re Mi Start“, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“, implicându-se ulterior, în calitate de interpret, în concertele educative organizate la finalul proiectului.

Activitatea artistică a interpretei cuprinde recitaluri solo și de muzică de cameră susținute în Cluj-Napoca, Sinaia, Brașov, Târgu-Mureș, Sighet, Bistrița, Piatra Neamț și Zalău.

Din anul 2008 este profesor la Școala de Muzică „Augustin Bena“ din Cluj-Napoca, iar începând din acest an predă pianul la Școala Internațională din Cluj-Napoca.

În prezent, este și asistent universitar doctor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“, extensia Piatra Neamț. (I.N.)