Cadouri care-i pot băga în spital pe cei mici!

Este foarte important ca Moş Crăciun să le aducă celor mici jucării potrivite pentru vârsta fiecăruia, fără a exista pericol de înghiţire a unor piese mici, de explozie sau de ştrangulare. Comisarii pentru protecţia consumatorilor din Neamţ au transmis o serie de sfaturi pentru persoanele care achiziţionează jucării, mai ales în această perioadă, a sărbătorilor de iarnă.
“Jucăriile trebuie achiziţionate numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare -factură, bon fiscal, chitanţă fiscală, de care va fi neapărat nevoie în caz de reclamaţie. Sfătuim consumatorii să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale; jucăriile trebuie să fie  însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei; să ştie că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească pe cei mici; să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici”, a precizat Vlad Cciurea, şeful Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) din Neamţ.
“Atenţie, jucării nerecomandate copiilor sub 36 de luni. Pericol de ştrangulare”
Şeful CJPC Neamţ a subliniat că este foarte important să se citească eticheta produsului înainte de achiziţionare şi după, la fel şi simbolul grafic de pe ambalaj. Spre exemplu, trebuie respectate atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de ştrangulare”.  Fraza  ”Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere/pictograma  care vizează copiii între 0 şi 3 ani. Fraza şi simbolul nu trebuie puse împreună.
Compărătorul, accentuează Vlad Ciurea, trebuie să ştie şi să verifice faptul că jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente: coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi); numarul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.
Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau  într-un document care însoţeşte jucăria.
Orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată şi în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.
Geanina NICORESCU