„Cadou“ pentru șomeri: fără cursuri de formare profesională în decembrie

cursuri1*În această perioadă, nemțenii vor continua programele de reconversie începute în noiembrie

După ce luna trecută, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț ocupa prima treaptă pe țară, în ceea ce privește reconversia profesională, cu 339 de participanți și 14 cursuri, iată că în decembrie, AJOFM nu va mai organiza niciun curs de pregătire la Centrul de Formare Profesională din Piatra Neamț. Pe parcursul acestei luni, la CFP Piatra Neamț se vor desfășura doar programele de reconversie începute în luna noiembrie, și anume pentru inspector resurse umane – 25 de persoane, lucrător în comerț – 25, mecanic auto – 14, tinichigiu auto – 25, confecționer-asamblor articole din textile – 25, și patiser – 25.

Pentru romașcani, se derulează 7 cursuri, pentru următoarele ocupații: componente comunicare în limba engleză – 25, confecționer articole din textile – 50, contabil – 25, inspector resurse umane – 25, lucrător în structuri pentru construcții – 25, lucrător în comerț – 25 și agent de securitate – 25.
La Târgu Neamț există un curs de bucătar, pentru care s-au înscris 25 de șomeri.
La acea dată, Daniel Chirilă, directorul executiv al AJOFM Neamț, ne declara: „În cadrul serviciilor de formare profesională oferite de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț, cursanții beneficiază de pregătire tehnică și practică gratuită, de decontarea abonamentelor și biletelor la mijloacele de transport în comun, pe traseul de la domiciliu și până la unitatea de pregătire. După terminarea școlarizării, șomerii primesc un certificat de absolvire, care este atestat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice“.
La nivel național, în această lună, se vor desfășura 116 de programe de formare profesională pentru 2.109 de persoane. Conform comunicatului de presă transmis de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: inspector (referent) resurse umane (159), lucrător în comerț (146), agent de securitate (132), ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație (104), comunicare în limba engleză (96), inspector în domeniul sănătății și securității în muncă (92), frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist (84), îngrijitor bătrâni la domiciliu (62), bucătar (56), confecționer asamblor articole din textile (56).
Cei mai mulți participanți sunt în județele Giurgiu (210), București (204), Brașov (182), Prahova (152) și Bistrița (116).

V. ANDRIEȘ