CADASTRUL CARE A ARS LA BUZUNARE, GRATUIT!

Simion Stâncel, director OCPI Neamt 10 comune din Neamț intră, în două etape, în noua procedură de intabulare

O problemă intens discutată  la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, vizează direct şi câteva comune nemţene. Exact despre ce este vorba, ne spune  Simion Stâncel, directorul OCPI Neamţ: „Un accent deosebit s-a pus pe demararea masivă a lucrărilor de cadastru sistematic în toată ţara. În acest program amplu, din judeţul nostru sunt incluse, în primă fază, 6 comune propuse pentru efectuarea cadastrului sistematic. În Neamţ, lucrarea este în curs de achiziţie, procedurile  fiind făcute de unitatea centrală, în speţă Agenţia de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Lucrările de cadastru în aceste localităţi sunt în curs de derulare şi urmează ca, în maximum o lună-două, să trească efectiv la treaba în teren. Sunt alocaţi banii necesari, întrucât sursa de finanţare pentru aceste lucrări provine din veniturile proprii ale Agenției Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Aceste venituri nu pot fi folosite decât pentru plata lucrărilor de cadastru sistematic în ţară.”

Pentru cadastrul sistematic, cu bani alocaţi de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, din judeţul Neamt  sunt incluse două nuclee în programul derulat la nivelul ţării. Unul este situat în zona Roman, care cuprinde comunele Tămăşeni, Cordun şi Săbăoani. Cel de al doilea nucleu se află în zona Piatra Neamţ – Târgu Neamţ şi are arondate comunele Dobreni, Bodeşti şi Grumăzeşti.

Sunt două nuceele, în care, cu siguranţă,  lucările vor începe din acest an.

De remarcat un lucru foarte important! Finalizarea lucrărilor de cadastru sistematic într-o localitate înseamnă şi înscrierea gratuită a tuturor imobilelor existente pe raza acelei unităţi administrativ-teritoriale în Cartea Funciară. Deci, nu-i vorba numai de terenul agricol, ci şi de casele oamenilor din cele 6 comune nemţene.

Alte 4 comune la gratuităţi cadastrale

Avem o veste bună pentru cel puţin 4 primari din rural. În afara celor 6 comune pentru care deja este aprobată finanţarea lucrărilor de cadastru sistematic, la orizont se întrevăd şi alte localităţi care vor beneficia de aceste gratuităţi în cursul anului 2015. „Este foarte posibil ca astfel de lucrări să se facă şi în alte unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Neamţ. Există în proiectul de buget al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară fonduri suplimentare pentru demararea lucrărilor de cadastru sistematic pentru încă 3-4 comune nemţene. Vom vedea ce fonduri vor fi alocate de la Bucureşti. Aceste lucrări vor fi scoase la licitaţie de către oficiile judeţene, în speţă OCPI Neamţ.  Nu se mai face achiziţia la nivel central, la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Nu rostesc vorbe mari, dar ceea ce vrea să se fac acum, este un pas istoric, prin demararea masivă a acestor lucrări de cadastru sistematic în localităţile ţării. După 1990, nimeni nu s-a încumetat să  făcă acest pas. Au fost câteva lucrări experimentale, prin „Proiectul Cezar”, care n-a ajuns şi la noi în judeţ”, ne-a declarat Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ.

De unde vin banii?

Lucrările de cadastru au intrat serios în atenţia celor dispuşi să investească în acest domeniu, în plus faţă de angajamentul pe care şi l-a asumat în această direcţie Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, lucrări care se vor face cu bani româneşti. Dar vor fi şi alte surse de finanţare.

Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ, a precizat: „O sursă sigură  de finanţare pentru lucrări de cadastru sistematic  o reprezintă fondurile europene. În prima tranşă vor fi alocate fonduri pentru 793 de unităţi administrativ-teritoriale, la nivel naţional. Vizate sunt, în principal, localităţile rurale. Asta pentru că, acum, terenurile agricole fac obiectul mai multor proiecte cu finanţare europeană. Se insistă mult în această direcţie şi pe linia Ministerului Agriculturii.”

 Cadastru şi subvenţiile…

Cu siguranţă, banii europeni destinaţi lucrărilor de cadastru sistematic vor  ajunge şi în comunele nemeţene. Vom vedea câte primării vor avea şansa de  beneficia de bani europeni alocaţi în acest scop.

Prioritare sunt terenurile agricole, din mai multe motive. Dintre toate, cel mai stringent este legat de acordarea subvenţiilor agricole. În primă fază, cel vizat va fermierul activ. Fermierul activ primeşte subvenţia  numai dacă are terenul intabulat în Cartea Funciară. Obligativitate care va intra în vigoare începând cu anul 2018.

În ultima vreme a fost foarte des uzitată sintagma „fermier activ”. Facem precizarea că în această categorie intră fermierii care, anul trecut, au primit subvenţii totale în valoare de sub 5000 euro.  Fermierul care a primit subvenţii de peste 5000 euro, din acest an, el va trebuie să se înregistreze ca persoană juridică, cu statut minim de  Persoană Fizică Autorizată, Intreprindere Familială ori Întreprindere Individuală.

În etapa următoare, cu începere din anul 2020,  de lucrările de cadastru sistematic şi de intabularea terenurilor agricole în Cartea funciară va depinde acodarea tuturor subvenţiilor. Asta pentru că, de atunci, plata subvenţiilor nu se va mai face pe unitatea de suprafaţă şi proprietar ca acum. Subvenţiile vor fi plătite pe fermă! Deci va trebuie să se ştie clar toate datele cadastrale referitoare la terenurile din fiecare fermă agricolă vegetală.

De aici şi graba mare cu lucările de măsurători cadastrale şi de intabulare în Cartea funciară. Dacă se şi dau bani pentru asta, e foarte bine. Mai ales că astfel de lucrări sunt foarte costisitoare.

Tina Condrea