Cadastru gratuit în 6 comune nemţene

Tina-Legea restituirilor, foto Simion Stâncel, dir. OCPI Neamţ*După procedura de licitaţie, urmează măsurătorile

La ultima întâlnire a tuturor conducerilor oficiilor judeţene de cadastru de la Braşov s-a discutat în detaliu despre Programul Naţional de Cadastru General şi Carte Funciară, care va demara începând cu luna ianuarie 2015. În această perioadă au loc procedurile de licitaţie, pentru contractarea lucrărilor. Între timp trebuia să apară o hotărâre de Guvern care să aprobe acest program. Un program foarte aşteptat de proprietarii de teren, mai ales că le înlesneşte înscrierea terenurilor în Cartea Funciară. Practic, această operaţiune se va face gratuit pentru proprietarii de terenuri. Mai exact, prin acest program se va realiza cadastrului sistematic pentru înscrierea în Cartea funciară a tuturor proprietăţilor de pe raza unei unităţi administrativ-teritoariale, în mod gratuit. Acţiunea va dura până în anul 2023, când toate terenurile, din toate localităţile României vor fi înscrie în Cartea Funciară.

 

*În două zone nemţene, cadastru gratuit

 

Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ, prezent la eveniment, a venit cu o veste bună pentru câteva primării rurale.

„În judeţul Neamţ vor fi două nuclee.Unu este situat în zona Roman, care include comunele Tămăşeni, Cordun şi Săbăoani. Cel de al doilea nucleu se află în zona Piatra Neamţ – Târgu Neamţ şi cuprinde comunele Dobreni, Bodeşti şi Grumăzeşti.

Sunt două nuceele, în care lucările vor începe din ianuarie 2015. Acum se fac licitaţiile pentru contractare. Dar, asta va avea loc imediat ce va apărea hotărârea de Guvern privind aprobarea Programului Naţional de Cadastru General şi Carte Funciară. Fără acest document, care reglementează fondurile necesare acestor lucrări, nu se pot ţine licitaţiile.”

Numai de nu vor avea şi aceste 6 comune soarta celorlalte 4 comune nemţeme. Mă refer la cele în care, cu vreo doi ani în urmă, li s-a promis tot aşa lucrări de cadastru sistematic şi înscriere în Cartea Funciară, în mod gratuit.

Din păcate, nici până acum nu li s-a alocat nici un ban. Dacă se va aproba Programul Naţional de cadastru General şi Carte Funciară, atunci vor intra şi ele la finanţare. Treptat, pentru că acest program are ca termen de finalizare, la nivel naţional, anul 2023. Un termen prea scut, dacă ne gândim la situaţia proprietăţii terenurilor, care nici acum nu-i lămurită pe deplin. În virtutea celor două legi funciare, Legea 18/1991 şi Legea 1/2000.  Situaţia care s-a complicat şi mai mult  după apariţia Legii privind restituirea proprietăţilor preluate abuziv în perioada regimului comunist. Din vara trecută s-a trecut la inventarierea tuturor terenurilor care fac obiectul retrocedărilor către foştii proprietari, se face apoi balanţa între necesarul de teren şi situaţia din teren. Abia după asta vor urma restituirile de teren, în bani sau în natură. Nu vom putea vorbi de cadastru general, la nivel naţional, până nu se vor clarifica toate proprietăţile funciare.

Tina CONDREA