Ziua Internaţională a BPOC nu poate fi marcată la Piatra Neamţ/ Cabinetul din policlinică nu mai are spirometru pentru testări gratuite

policlinica 2* Campanie mutată în… mediul privat

Policlinica Piatra Neamţ a rămas fără spirometrul care putea fi utilizat gratuit în beneficiul pacienţilor, fără trimitere de la medicul de familie. Lăsat fără „obiectul muncii”, cabinetul de pneumologie nu poate derula, ca în anii trecuţi, o campanie specifică, de testări gratuite pentru depistarea BPOC.

„Compartimentul de Evaluare a Sănătăţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ nu desfăşoară activităţi pentru marcarea Zilei internaţionale a bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC)”, ne-a transmis dr. Carmen Dumitreasa, şefa compartimentului din cadrul DSP Neamţ.

În acest an, Ziua Internaţională a BPOC se desfăşoară sub deviza NU E PREA TÂRZIU. „Dacă ai senzaţia bruscă de lipsă de aer, NU E PREA TÂRZIU să-ţi întrebi medicul despre spirometrie. Dacă ai BPOC, NU E PREA TÂRZIU să ai o viaţă activă. Dacă eşti medic, NU E PREA TÂRZIU pentru a-ţi ajuta pacienţii să respire mai bine”, subliniază comunicatul Societăţii Române de Pneumologie cu acest prilej. Iată care sunt posibilităţile reale ale sistemului sanitar, aşa cum ni le-a prezentat dr. Silvia Roşescu, pneumolog în cadrul Ambulatoriului de Specialitate (cunoscuta policlinică) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ: „Ani la rând am avut un spirometru pus la dispoziţie de o firmă de medicamente, inclusiv consumabile aferente gratuite, însă acum ni l-a luat. Cu ajutorul echipamentului respectiv puteam efectua testări ale capacităţii pulmonare fără să fie nevoie de trimitere de la medicul de familie. În lipsa acelui spirometru, suntem nevoiţi să folosim singurul dispozitiv pe care-l mai avem, cel pus la dispoziţie de spital, şi numai pentru testarea bolnavilor trimişi de doctorii de familie sau din Unitatea de Primiri Urgenţe. Nu avem cum să desfăşurăm obişnuita campanie de testări gratuite cu prilejul Zilei Internaţională a BPOC, pe care o marcam în fiecare an în data de 18 noiembrie. Cu toate acestea, vreau să anunţ că săptămâna viitoare voi face spirometrii gratuite, fără trimitere de la medicul de familie, la farmacia Sensiblu, unitate aflată de vizavi de spital. Vor fi testări de luni până vineri, între orele 13-15”.

Medicul ne-a spus că simptomele timpurii ale bolii nu sunt uşor recunoscute, mai ales din cauza faptului că tusea, senzaţia de sufocare, oboseala par a fi consecinţe fireşti ale fumatului sau înaintării în vârstă şi nu ale astmului. Pentru spirometrie se foloseşte un aparat numit spirometru ce măsoară cât de mult aer încape în plămâni şi cât de mult aer poate intra sau ieşi din plămân. Spirometria nu este deloc dureroasă şi durează mai puţin de cinci minute. Practic, aparatul măsoară volumul de aer din plămâni şi descoperă dacă aveţi sau nu bronhopneumopatie obstructivă cronică. Rezultatele la spirometrie sunt exprimate de obicei în procente faţă de valorile ideale ale funcţiei pulmonare calculate funcţie de sex, rasă, vârstă şi înălţime. Este foarte utilă şi reprezentarea grafică a fluctuaţiei în timp a funcţiei pulmonare a pacientului respectiv.

Geanina NICORESCU