C.N.A. cere televiziunilor locale evitarea difuzării ”în buclă” a tragediilor

coperta cna 

Televiziunile locale sau regionale din Neamț au primit zilele trecute o recomandare de la C.N.A. prin care li se pun în vedere o serie de aspecte care țin de abordarea neutră, mai puțin emoțională, a unor subiecte de impact.

Astfel, în cazul subiectelor (știri sau emisiuni) cu privire la accidente sau legate de domeniul medical ”se va evita difuzarea în mod repetat şi nejustificat a unor imagini violente, precum şi transmiterea în  mod repetat a unor generice şi ilustrații muzicale cu un puternic impact emoţional negativ”. Practic, se face referire la tradiționala tehnică video-comercială numită ”buclă” prin care câteva imagini terifiante sunt repetate sacadat și obsesiv în cadrul unei știri sau emisiuni sau chiar pe parcursul unei întregi zile.

De asemenea, C.N.A.-ul îndeamnă la decență și în ceea ce privește elemente conexe știrii: „afişarea pe ecran a unor titluri legate de ştirile care abordează subiecte din  domeniul medical sau din cel al accidentelor nu trebuie  să urmărească crearea unui impact emoţional”. Nici prestația prezentatorilor și moderatorilor care, uneori, se manifestă ca în telenovelele sud-americane nu este uitată: „Vor evita implicarea lor emoţională şi vor prezenta în mod neutru, obiectiv şi echilibrat subiectele, fără o tentă senzaţionalistă, păstrând date şi informaţii oferite de studii, cercetări şi specialişti în domeniu, în special în cazul subiectelor din domeniul medical sau cel al accidentelor”.

„Tribunalul televiziunilor” reamintește, de asemenea, câteva reguli de bun simț în cazul refelectării media video a unor evenimente de impact: rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor; între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală; titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate; în cazul difuzării unor reconstituiri să se menţioneze în mod clar acest lucru; în cazul prezentării de înregistrări provenind din surse externe redacţiei, să se precizeze acest lucru;

în enunţarea unor ipoteze de cauzalitate privind producerea unor eventuale catastrofe, să se solicite şi punctul de vedere al unei autorităţi abilitate.

În finalul recomandării, C.N.A. punctează, cu fermitate: “programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie, iar furnizorilor de servicii media audiovizuale, conform art. 29, alin.2 din Codul audiovizualului, le revine obligaţia ca înainte de difuzarea unor imagini şocante, a unor scene de violenţă sau cu impact emoţional negativ care pot impresiona în mod neplăcut telespectatorii, aceştia vor fi avertizaţi verbal „Atenţie! Imagini care pot afecta emoţional telespectatorii”, menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil, precum şi faptul că  radiodifuzorii nu pot prezenta scene de violenţă în mod repetat în cadrul aceleiaşi producţii audiovizuale”.

Altfel spus, C.N.A. face referire la reguli deontologice deja existente și, în sinteză, cere televiziunilor, prezentatorilor și moderatorilor să nu confunde platoul tv cu arena de circ.

Daniel VINCA