Bugetul Sănătăţii ne bagă-n boale: O radiografie gratis la 60 de nemțeni!

* Şi de analize medicale vom avea parte „la noroc”

* Reprezentanţii autorităţilor sanitare au început calculul cu  (sub)finanţarea din ultimii 2 ani

Comisia paritară pentru paraclinic, formată din reprezentanţi ai CAS, DSP şi Colegiul Medicilor, a stabilit, la sfârşitul săptămânii trecute, în ce măsură vor avea parte în acest an nemţenii de analize gratuite şi investigaţii radiologice decontate de casa de sănătate. Numărul maxim de analize şi radiografii care vor putea fi decontate de CAS Neamţ până la sfârşitul anului a fost stabilit în vederea încheierii contractelor cu laboratoarele medicale din judeţ.

La stabilirea numărului total de investigaţii paraclinice pe judeţ, membrii comisiei au avut în vedere totalul populaţiei, structura pe grupe de vârstă, numărul de asiguraţi din judeţ, numărul total de analize de laborator şi investigaţii de radiologie contractate şi decontate în ultimii doi ani şi, cel mai important factor luat în calcul, fondul aprobat pentru servicii medicale paraclinice pentru anul acesta.

„Din păcate, bugetul pentru 2013 stabilit pentru analize este uşor redus faţă de cel din 2012, deci în consecinţă vor putea beneficia de investigaţii paraclinice şi mai puţini nemţeni decât până acum”, ne-a declarat dr. Daniela Marcoci, director executiv adjunct la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ. „Astfel, luând în calcul criteriile stabilite prin lege, am stabilit că numărul de investigaţii paraclinice care va putea fi contractat la nivelul judeţului Neamţ în anul 2013 este de 280.000, din care 9.000 vor fi servicii de radiologie şi imagistică medicală”.

Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ ia în calcul un număr de 535.735 de nemţeni care figurează în evidenţele sale.

Până la data de 22 aprilie 2013 va avea loc evaluarea criteriilor de selecţie a furnizorilor de servicii paraclinice, iar la data de 30 aprilie vor fi făcute publice valorile de contract pentru furniziori, astfel încât la începutul lunii mai nemţenii vor şti la ce laborator vor avea mai multe şanse să „prindă” un loc pe lista de programări pentru a putea beneficia de analize medicale ori de o radiografie. De la începutul anului si până în prezent, laboratoarele au primit finanţare prin acte adiţionale la contractul pe 2012, iar valorile de contract lunare au fost mai mici decât cele de anul trecut.

Iată că şi sumele puse la dispoziţia laboratoarelor de analize pentru lunile rămase din 2013 sunt în scădere faţă de cele din 2012, ceea ce înseamnă că se reduce numărul beneficiarilor de gratuitate la investigaţii paraclinice. Asta se întâmplă în vreme ce ministrul Sănătăţii susţine ideea descongestionării unităţilor de primiri urgenţe de la spitale şi promite că va suplimenta fondurilor pe partea de consultaţii la policlinică. Mai exact, Ministrul Sănătăţii le-a promis reprezentanţilor Camerei Federative a Medicilor din România, în cadrul unor discuţii purtate vineri, 13 aprilie, că va creşte fondul alocat ambulatoriului de specialitate cu 50% pe partea de consultaţii, „pentru a cointeresa medicii din policlinici să dea consultaţii la cât mai mulţi pacienţi şi astfel, ambulatoriul să reprezinte un filtru eficient pentru internările nejustificate în cazurile care pot fi tratate în afara spitalului”.

Sigur că ar fi excelent să poată beneficia cât mai mulţi nemţeni de consultaţii gratuite la cabinetele din policlinici, şi nu doar câte 7, cel mult 10 pe zi, în funcţie de specialitate, cum este în prezent, şi acelea pe bază de programare cu două, trei săptămâni înainte sau pe principiul „primul venit, primul servit” obligând, practic, bolnavul să se prezinte la ghişeu cu noaptea-n cap ca să capete număr de ordine. Numai că, în cele mai multe cazuri, pentru stabilirea unui diagnostic este nevoie de analize sau de radiografii. Iar dacă bolnavul nu „prinde” gratuitate la investigaţii, s-ar putea să renunţe la a şi le face şi atunci problemele sale de sănătate se acutizează şi până la urmă ajunge… la Urgenţa spitalului. Din acest cerc vicios scapă cine poate…