Bucătăria de vară în flăcări, casa- salvată de pompieri

În seara de 14 martie, sirenele au sunat la ISU Neamţ, anunţând un incendiu izbucnit la o locuinţă din Săvineşti, situată pe strada Chimiei.
La locul indicat de apelant s-au deplasat trei echipaje de pompieri militari cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD de prim ajutor, la intervenție au fost solicitați să intervină și voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din orașul Roznov cu o autospecială de stingere. Ajunse la locul intervenției, forțele au constat că flăcările se manifestau la o anexă-bucătărie, cu posibilitate de propagare la locuință. Datorită intervenție prompte și profesioniste, forțele au împiedicat propagarea incendiului la întreaga construcție.
Ca urmare a producerii incendiului, au ars acoperișul bucătăriei realizat din astereală din lemn cu învelitoare din tablă, pe o suprafață de circa 15 de metri pătrați, elemente de tâmplărie, obiecte de uz casnic, iar la locuință au ars 5 metri pătrați din sufitul casei.
Cercetările efectuate de pompieri au indicat faptul că, evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat, de un scurtcircuit la un conductor electric defect. Din fericire, nu au existat persoane rănite.
Pentru asigurarea intervenţiei în caz de incendiu, militarii recomandă amplasarea în bucătării a unui stingător sau a unei pături de incendiu. De asemenea, pompierii au transmis o serie de măsuri care trebuie respectate pentru a nu avea nevoie de intervenţia lor. Spre exemplu, nu utilizaţi aparate electrice, cabluri electrice, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii; nu suprasolicitaţi reţeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor receptori; nu lăsaţi nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, reşou, radiator şi altele asemenea; nu utilizaţi aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte ca urmare a suprasolicitării, folosirii îndelungate sau lovirii. Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat; nu folosiţi chibrituri, lumânări, lămpi de iluminat cu petrol, în spaţii cu pericol de incendiu, cum sunt: depozite de furaje, grajduri, magazii, poduri şi altele asemenea; nu aşezaţi sau păstraţi butelii de gaze în apropierea oricăror surse de căldură; nu folosiţi butelii de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete.
De asemenea, nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată; luaţi-o de la încălzit dacă trebuie neapărat să părăsiţi bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată, mai ales dacă s-ar putea ivi întârzieri neaşteptate.
Geanina NICORESCU