Brand nou: „produs montan“

Tina-produse tradiţionale*În Neamț sunt declarate 22 localități montane

 Despre posibilitatea de lansare pe piață a noului brand „produs montan“ s-a tot discutat cu fermierii din zona de munte a județului Neamț. Mai mult, astfel de produse chiar s-au și obținut, dar ele încă nu beneficiază de eticheta care să le certifice statutul de „produs montan“. În această categorie pot intra preparate din carne, brânzeturi și produse lactate. Acum a fost adoptat cadrul instituțional pentru punerea în aplicare a condițiilor de utilizare facultativă a mențiunii de calitate „produs montan“. Ministerul Agriculturii este desemnat drept autoritate competentă responsabilă cu verificarea conformității datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a mențiunii facultative de calitate „produs montan“, cu gestionarea Registrului Național al Produselor Montane, precum și cu verificarea respectării legislației europene și naționale de către operatorii economici care au obținut dreptul de utilizare a mențiunii facultative de calitate „produs montan“.

S-a stabilit astfel cadrul legal privind procedura de verificare a conformității datelor cuprinse în caietul de sarcini, de acordare a dreptului de utilizare a mențiunii facultative de calitate „produs montan“ și de verificare a respectării legislației europene și naționale de către operatorii care au obținut dreptul de utilizare a mențiunii facultative de calitate „produs montan“.

*Pașii de urmat

Adoptarea legislației referitoare la produsul montan este prima etapă în implementarea politicii de calitate a Uniunii Europene referitoare la denumirea facultativă de calitate „produs montan“. În continuare, se va emite un ordin al ministrului agriculturii referitor la reglementarea procedurii de verificare a conformității datelor cuprinse în caietul de sarcini, de acordare a dreptului de utilizare a mențiunii facultativă de calitate „produs montan“ și de verificare a respectării legislației europene și naționale de către operatorii care doresc să beneficieze de aceste avantaje. Ordinul de ministru va trebui să aducă clarificări pentru a nu permite inducerea în eroare a consumatorului, se dorește o clarificare a condițiilor de utilizare a mențiunii de „produs montan“ și, pe cât este posibil, aplicarea unei proceduri simplificate cât mai ușor de accesat, fără mari implicații birocratice.

*Condiții obligatorii pentru fermieri

Producția de lapte și ouă trebuie realizată în zona montană, iar pentru produsele obținute din carne, acesta trebuie să provină de la animale crescute în zona montană cel puțin două treimi din viață. În cazul produselor realizate din animale transhumate, acestea trebuie să petreacă cel puțin un sfert din viață pe pășuni din zone montane. La producția vegetală se poate aplica mențiunea „produs montan“ doar dacă acestea sunt cultivate în zona montană, iar dacă se utilizează zahăr din afara zonei montane, acesta nu trebuie să dețină o pondere mai mare de 50% din greutatea ingredientului.

România are aprobată la Comisia Europeana baza de date care specifică zona montană, conform criteriilor de încadrare, delimitării și listei unităților administrativ-teritoriale din zona montana defavorizată.

Localitățile nemțene din zona montană defavorizată sunt: Agapia, Alexandru cel Bun, Bicaz, Bicaz-Chei, Bicazu Ardelean, Borca, Borlești, Ceahlău, Crăcăoani, Dămuc, Farcașa, Gârcina, Grințieș, Hangu, Pângărați, Piatra Șoimului, Piatra Neamț, Pipirig, Poiana Teiului, Tarcău, Tașca, Tazlău și Vânători-Neamț.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU