Brand nemțean pe dulceață și zacuscă

dulceata-de-capsuni-borcaneLegalizate: produse tradiţonale şi produse consacrate româneşti

În judeţul Neamţ, din 58 de produse tradiţionale atestate,  după reatestare, au rămas doar 9! La nivel naţional, din 4.400 de produse care figurau ca produse tradiționale, rămăseseră  vreo 300.

Este şi motivul pentru care fermierii vin acum cu o propunere privind sectorul bucatelor tradiţionale: produs de fermă. Mai ales că sunt destule zone fără vreo tradiție culinară prestigioasă şi, ca urmare,  nu pot obţine atestat în lumina noilor reglementări. Este contextul în care se cer noi  reglementări, în virtutea cărora să se accepte şi existența produselor de fermă. Să dă astfel posbilitatea şi altor întreprinzători  să iasă pe piață cu produsele obţinute în fermă, ca să poată supravieţui.Avem legiferată obţinerea produselor tradiţionale şi a produselor consacrate româneşti. Operatorii din sfera producerii şi comercializării produselor tradiţionale au fost supuşi, anul trecut,  la mari schimbări. Au fost obligați să se reatesteze după noile norme, în baza unor documentații strufoase și după verificări foarte riguroase. Aşa se explică şi de ce s-a redus drastic numărul atestatelor pentru produsele tradiţionale.

În alte ţări există conceptul de produs de fermă, de produs artizanal, nu doar cel de produs tradițional. La noi,  legiuitorul  are ochi numai pentru produse tradiționale, ori după cele făcute după rețetele consacrate acum vreo 60 de ani. Că numai pe acestea le-a atestat…

*Produse tradiţionale:  numai după „reţeta bunicii”…

Produsul tradiţional nu trebuie să aibă în compoziție aditivi alimentari, iar materia primă  să fie locală, nu din import. Procesul tehnologic și modul de procesare al produselor trebuie să aibă o caracteristică tradițională. Rețeta folosită  să fie cea transmisă de generații, adică „reţeta bunici” cum este mai bine cunoascută. O reţetă ce musai trebuie autentificată, în scris! Aici este foarte greu, dacă nu imposibil se poate face dovada scrisă că e „reţeta bunicii”!

O soluţie ar fi monografiile locale, cele care fac referire la  produsele tradiţionale specifice zonei respective. Din păcate, nu toate localităţile nemţene au monografii.  Dacă au, nu toate  fac referire la produsele culinare tradiţionale. Aşa se explică de ce, acum, avem atestate doar 9 produse tradiţionale nemţene, din 58 câte au fost înainte. „Reţeta bunicii” le-a tăiat multora calea spre atestare…

.Cele 9 produse tradiţionale nemţene cu atestat sunt toate  din domeniul legumelor şi fructelor. Este vorba de 7 sortimente de dulciuri  şi 2 reţete de zacuscă. Ele  aparţin unui singur operator de produse tradiţionale, de loc din comuna Dumbrava Roşie! Nu mai avem produse tradiţionale autentificate în sectoarele preparatelor din carne ori lapte şi brânzeturi.

Au fost impuse şi alte restricţionări. Bunăoară, pentru a deosebi produsul tradițional de cel industrial, s-a limitat cantitatea de producție pentru că tradiționalitatea înseamnă o activitate manuală.

*Neamţul, pe locul 10 între cele 22 judeţe cu atestate

În topul județelor cu cele mai multe produse tradiționale atestate se află Brașov, Maramureș, Argeș și Satu Mare. Sunt  18 județe în care producătorii nu au reușit să obțină atestatea care le-ar permite să își promoveze şi să comercializeze produsele tradiționale.

Judeţul Neamţ are 9 atestate, număr  care îl poziţionează pe locul 10, la egalitate cu Vâlcea. Cele 9 atestate nemţene sunt obţinute de un singur operator, din care 7 sunt pentru dulceţuri de cireşe şi fructe de pădure, iar 2 pentru zacuscă.

În Moldova, doar 3 judeţe au fost atestate pentru  produsele tradiţionale, conform noii legislaţii. Este vorba de Botoşani, Neamţ şi Suceava.

Atestarea produselor tradiționale continuă, cei interesați pot depune dosarele  respectând noile prevederi legale. Atestatul de produs tradițional are termen nelimitat, însă poate fi reatras dacă există plângeri care se confirmă că producătorii au „călcat pe bec”.

Tina CONDREA