Bolnavul care-şi face analize, pus să jure că nu figurează şi internat

responsabilizare pacient* Laboratoarele medicale vor fi obligate de CAS să prezinte lista cu reactivii folosiţi la prelucrarea probelor

* Farmaciştii sunt atenţionaţi să se aprovizioneze şi cu medicamentele ieftine, cu gratuitate pentru asigurat

La momentul recoltării unor probe în baza biletului de trimitere emis de medicul de familie, asiguratul va trebui să semneze o declaraţie, pe proprie răspundere, în care să menţioneze că nu se află internat într-o formă de spitalizare continuă sau de zi. Această nouă reglementare figurează într-un Ordin supus dezbaterii publice de către ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS, în vederea responsabilizării bolnavilor cu privire la cheltuirea banului public dar şi pentru ca furnizorii de servicii medicale să nu mai poată da vina pe bolnav în caz de fraudare a sistemului.

În ultimii ani, controalele încrucişate efectuate de echipele Casei de Asigurări de Sănătate şi Curţii de Conturi au identificat sute de cazuri în care au fost decontate, simultan, servicii medicale acordate în regim de spitalizare şi în regim ambulatoriu. Evident, medicii de familie au dat vina pe bolnavi, că aceştia ar fi cerut reţete sau bilete de trimitere pentru investigaţii deşi aveau fişă de internare deschisă în spital. Este ştiut şi faptul că, în anii trecuţi, la internare, bolanvii cronic erau nevoiţi să se prezinte cu medicamentele de acasă, pentru că spitalele aveau probleme serioase de aprovizionare. Cazurile recente de fraudare a sistemului se referă la decontarea unor investigaţii tip RMN şi tomografie, dar şi la decontarea unor medicamente scumpe, utilizate în tratarea unor afecţiuni grave.

Ministrul Sănătăţii le-a pregătit o surpriză şi laboratoarelor aflate în contract cu CAS. A dispus, prin acelaşi act normativ pus în dezbatere publică, punerea la dispoziţia organelor de control ale CAS a documentelor justificative – facturi, certificate de conformitate UE, fişe tehnice- cu privire la tipul şi cantitatea reactivilor achiziţionaţi şi care au fost utilizaţi pentru toate investigaţiile medicale paraclinice efectuate în perioada pentru care se efectuează controlul. Refuzul furnizorului de a pune la dispoziţia organelor de control ale caselor de asigurări documentele justificative se sancţionează conform legii şi conduce la rezilierea de drept a contractului de furnizare de servicii medicale. Iar în cazul în care casa de sănătate sesizează neconcordanţe între investigaţiile medicale efectuate în perioada verificată şi cantitatea de reactivi achiziţionaţi conform facturilor şi utilizaţi în efectuarea investigaţiilor, aceasta procedează automat la suspendarea contractului de furnizare de servici medicale paraclinice şi sesizează mai departe instituţiile abilitate de lege să efectueze controlul unităţii respective.

În cazul farmaciilor aflate în relaţie contractuală cu CAS, este introdusă obligaţia acestora de „a se aproviziona continuu cu medicamentele corespunzătoare DCI-urilor prevăzute în listă, cu prioritate cu medicamentele ale căror preţ pe unitatea terapeutică este mai mic sau egal cu preţul de referinţă – pentru medicamentele din sublistele A,B,C-secţiunile C1 şi C3 şi din sublista D”. Este cunoscut faptul că, cel puţin la modul declarativ, unii farmacişti sunt hotărâţi să nu se mai aprovizioneze cu cele mai ieftine produse, pentru că le trage în jos afacerea.

Geanina NICORESCU