Bolnavii de cancer „împrăştiaţi” noaptea prin spital

_salon oncologie spit judetean (FP)

* Directorul le-a cerut medicilor de la Urgenţă să nu mai trimită pacienţii la oncologie

* Secţia nu are linie de gardă, iar suferinzii ar fi doar în grija unei asistente

* „Dacă omul are o fractură, dar are şi cancer, e normal să fie trimis la ortopedie, nu la oncologie”, spune dr. Doiniţa Vararu

 Repartizarea bolnavilor de cancer pe secţii a produs ceva animozităţi între personalul de la Oncologie şi cel de la Unitatea de Primiri Urgenţe. Cum după-amiaza şi noaptea în toată secţia nu sunt decât asistente, pentru că nu există linie de gardă, pacienţii nu pot fi consultaţi şi nici nu are cine să le stabilească medicaţia. O adresă, semnată de conducerea spitalului, ar trebui să pună punct disputelor: „Pentru a evita apariţia unor situaţii nedorite în acordarea asistenţei medicale în cazul pacienţilor cu afecţiuni oncologice care se prezintă în UPU şi având în vedere sesizările adresate conducerii spitalului referitoare la neînţelegerile existente între UPU, secţiile din spital şi Secţia Oncologie în tratarea acestor pacienţi, suntem nevoiţi să revenim la adresa noastră nr.21 406 din 10.10.2012, care v-a fost comunicată spre aducere la îndeplinire. Prin adresa menţionată anterior, vă solicitam ca, pe timpul gărzii, medicii de gardă să nu dispună internarea bolnavilor cu afecţiuni oncologice în Secţia Oncologie întrucât în această specialitate nu este organizată linie de gardă. De asemenea, decizia de internare a pacienţilor cu afecţiuni oncologice care se prezintă la UPU se dispune numai după examinarea şi investigarea acestora în UPU, inclusiv efectuarea consulturilor de specialitate, şi nu trimiterea automată a pacienţilor spre Secţia Oncologie, motivat de faptul că, în cauză, există un diagnostic confirmat, de boală cronică”. Semnează manager Ioan Lazăr şi director medical interimar dr. Alexandru Juncu.

 * „Ştiţi cum sunt oamenii când vin la spital, îşi iau toate hârtiile cu ei”

 Sesizările către conducerea spitalului au fost făcute de şefa secţiei de oncologie, dr. Doina Vararu, care nu crede că se proceda corect până acum şi speră în schimbarea situaţiei: „Noi avem serviciu până la ora două, că stăm până la patru e altceva. Dar după aceea nu mai este nimeni în secţie decât asistentele, care se trezesc că primesc tot felul de pacienţi. Ştiţi cum sunt oamenii când vin la spital, îşi iau toate hârtiile cu ei şi cum vede medicul de la urgenţă că e bolnav cronic, cum îl trimite la oncologie. Dacă omul are o fractură, dar are şi cancer, e normal să fie trimis la ortopedie. O fi fractură pe os patologic, dar tot trebuie văzut de un ortoped şi dimineaţă îl preluăm noi”.

 * „La oncologie nu sunt condiţii să faci reanimare”

 Revenirea la adresa de acum aproape un an a fost explic ată, pe puncte, şi de managerul spitalului, Ioan Lazăr: “1. Oncologia nu are linie de gardă. 2. Sunt bolnavi cu cancere care vin în stări grave. E normal, dacă este vorba despre un cancer din sfera de boli interne, să fie internaţi la boli interne până a doua zi, când poate fi preluaţi de oncologie, prin transfer. Dacă sunt de chirurgie, să fie duşi la chirurgie, dacă sunt de ginecologie, să fie duşi la ginecologie si aşa mai departe. Dacă este un caz grav  şi acolo la oncologie este doar asistentă, nu este doctor, nu sunt condiţii ca să faci reanimare, nu este corect să trimiţi acolo un bolnav fără să aibă o supraveghere normală şi competentă. Nu este linie de gardă nu din lipsă de medici, ci pentru că la numărul de paturi din spital este stabilit, conform legii, un anumit număr de gărzi. Oncologia nu are nevoie de medic de gardă, în condiţiile în care o să se mai micşoreze în următorii ani. Dacă-mi vine mie un cancer de laringe şi e in stare gravă, eu îl internez la ORL, nu-l trimit la oncologie unde nu este decât o asistentă. Mie mi se pare de bun simţ să fie tratat fiecare după competenţe”.

 * UPU se “supune”

 Şeful UPU, dr. Cristian Păsălău spune că nu au fost foarte multe cazuri în care bolnavii să fie trimişi noaptea la oncologie. Iar de fracturi nu-ţi aminteşte. Poate dacă or fi fost mai puţin vizibile sau dacă bolnavul era atât de grav încât nu putea vorbi, să spună că îl doare sau că a căzut. În principiu, UPU se va supune, in corpore, adresei primite acum două zile şi va ţine pacienţii sub monitorizare până dimineaţa. Cu excepţia cazurilor care pot fi internate la ginecologie, ORL, interne sau alte specialităţi.

C.MIRCEA, G. NICORESCU