Bolnavi psihic periculoşi, aflaţi în libertate

646x404Psihiatrii i-au încadrat în categoria pacienţilor periculoşi, dar legea le permite să se trateze acasă, fără să poată fi ţinuţi sub strictă supraveghere medicală. Este vorba despre 325 de nemţeni bolnavi psihic periculoşi, care au obligaţia de a se prezenta periodic la un cabinet de psihiatrie pentru consultaţie şi reţetă, fără însă a intra sub incidenţa legii dacă refuză medicaţia. Cei mai multi au vîrste cuprinse între 18 si 64 de ani iar 32 au peste 65 de ani. Alţi 15 nemţeni diagnosticaţi cu boli psihice şi consideraţi periculoşi se află internaţi în clinici de specialitate, sub tratament şi strictă supraveghere medicală, la Spitalul de Psihiatrie Roman, fie la Spitalul Grajduri, din judetul Iaşi, loc special destinat pentru această categorie de pacienţi.

Două treimi din cei 325 de bolnavi psihic periculoşi aflaţi în tratament ambulatoriu sunt de la ţară.

La finele anului trecut, în tot judeţul se aflau în evidenţele medicilor 7.987 de persoane cu afecţiuni psihice, majoritatea din mediul rural.

 

* „Mulți dintre bolnavii psihici care în fața psihiatrului par cât se poate de remiși, odată ajunși în societate, pot avea iarăși noi perioade de crize”, se arată într-o petiţie on-line

 

Medicii de specialitate susţin că bolnavii psihic nu sunt periculoşi atâta vreme cât îşi iau tratamentul, însă cine poate garanta că fiecare dintre aceşti bolnavi urmează terapia cu stricteţe? Legislatia prevede că în cazul suferinzilor de afecţiuni considerate periculoase, familia trebuie să-si asume răspunderea că acesta îşi ia tratamentul iar un asistent social trebuie să verifice acest lucru. Se ştie însă că primăriile se zbat într-o sărăcie cruntă şi nu-şi permit mai mult de un asistent social care să se ocupe de o sumedenie de treburi.

O petiţie on-line lansată nu de mult arăta că „Zeci de vieți sunt ucise anual de către bolnavii psihici periculoși datorită lacunelor legislative”. Petiţie trimisă primului ministru, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Justiţiei.

” Mulți dintre bolnavii psihici care în fața psihiatrului par cât se poate de remiși, odată ajunși în societate, pot avea iarăși noi perioade de crize, ce pun în pericol atât persoanele din jur cât și propriile lor vieți. De câte ori televiziunile nu au prezentat cazuri în care bolnavii respectivi și-au ucis un membru al familiei cum ar fi cazul unei învățătoare din Neamţ care și-a înjunghiat, în anul 2012, mama sau multe alte exemple?

Este cât se poate de adevărat că nu toți bolnavii psihici posedă și lipsă de discernământ, dar chiar și așa, ar trebui supravegheați mai atent, iar cei care au în antecedente acte de violență, mai ales sub forma agravantă de recidivă, ar trebui internați în diferite stabilimente alocate cronicilor unde libertatea lor să fie limitată, cel puțin o perioadă de timp, dacă nu până la însănătoșire.

În prezent, după săvârșirea unor acte de violență, majoritatea sunt internați câteva zile în spitale de psihiatrie după care sunt trimiși iarăși în mediul unde cu puțin timp în urmă au săvârșit faptele respective. Să nu mai amintim că pentru mulți internarea în diferite spitale de psihiatrie reprezintă un fel de vacanță dorită, mai ales în cazul celor care nu au bani de droguri.

Oare nu există în astfel de cazuri un articol care să interneze astfel de bolnavi în clinici specializate pentru cronici? Sau mai întâi trebuie să comită crima pentru a fi internat în cele din urmă?

Este necesară o decizie a Ministerului Sănătății prin care astfel de bolnavi, mai ales care recidivează punând în pericol viața altor persoane să fie trimiși spre expertizare direct și urgent, fără amânări, la Institutul de Medicină Legală spre a se stabili starea lor și în cele din urmă declarați pericol social, și nu doar după ce au ajuns să ucidă oameni sau să rănească gdav pe cineva.

Cazurile prin care ajung astfel sunt extrem de rare, majoritatea fiind doar cei care au comis crime. Se știe că și puținii bolnavi psihici care ajung la IML, încearcă să inducă în eroare medicii încercând să simuleze un comportament cât se poate de liniștit, devenind un pericol iminent pentru societate din momentul lăsării lor în libertate.

Procedurile sunt greoaie iar în instanță durează luni sau ani de zile până când un astfel de bolnav primește anumite interdicții. Prin urmare, legislația prezentă le favorizeză viitoarele crime. Câți oameni mai trebuie să moară nevinovați până când se va adopta un proiect de lege mai restrictiv cu astfel de bolnavi? Drepturile omului ar trebui aplicate și celor uciși nu doar ucigașilor, fie ei chiar și bolnavi psihici”, se arată în petiţia on-line.

Geanina NICORESCU