Bolnavi de SIDA şi sifilis, puşi pe donat sânge

 Peste 500 de nemţeni care au vrut să-şi ajute semenii aflaţi în suferinţă au aflat că au sângele infectat, impropriu pentru transfuzie sanguină. Astfel, din cele 181.442 de analize recoltate şi prelucrate gratuit la Centrul de Transfuzii Sanguine Neamţ (CTS)pe parcursul anului 2013, nu mai puţin de 568 de probe s-au dovedit pozitive.

„Este vorba despre donatori noi, care au fost supuşi setului obligatoriu de analize medicale care trebuie efectuat înainte de recoltare; sigur că de la persoanele depistate pozitive nu a mai fost recoltat sânge, iar pacienţii respectivi au fost trimişi la medic pentru continuarea investigaţiilor şi pentru tratament”, ne-a declarat dr. Victoria Marin, şefa CTS Neamţ.

Persoanele în cauză au fost depistate unele cu tot felul de afecţiuni grave, precum hepatită, sifilis, chiar şi cu  HIV-SIDA. Din cele 8.299 de probe de sânge recoltate de la potenţiali donatori în vederea depistării hepatitei de tip B au fost identificate pozitive 41 de probe. Netratată, hepatita B conduce, spun specialiştii, într-un ritm de 3-4 ori mai rapid decât hepatita cronică C la ciroză hepatică şi cancer hepatic. Sigur că, pentru ca aceste complicaţii cu impact biologic şi costuri sociale considerabile să nu apară, este mai ieftin şi, desigur, vital pentru bolnav, să se recurgă la tratament cu antivirale eficiente stadiile incipiente ale infecţiei.  Au fost depistate, cu ocazia analizelor, şi 60 de persoane cu hepatită C. Investigaţiile obligatorii făcute potenţialilor donatori au evidenţiat şi 27 de probe pozitive la sifilis. Tot după ce s-a supus setului obligatoriu de analize, un nemţean a primit cea mai crudă veste din viaţa sa: are infecţia HIV în sânge. Toţi aceşti pacienţi au fost direcţionaţi către medicii specialişti pentru a beneficia de consiliere şi tratament de specialitate.

Astfel, din fericire, nici o picătură de sânge infectat nu a ajuns la bolnavii care au avut nevoie de transfuzie sanguină anul trecut. Dr. Marin a subliniat că donarea de sânge este permisă numai persoanelor sănătoase, cu vârste cuprinse între 18 şi 62 de ani, care nu au valorile tensiunii arteriale peste 20mm Hg sau sub 10 mm Hg şi nu au suferit, pe parcursul vieţii, de boli transmisibile. De asemenea, înainte de donare, este interzis consumul de alcool. Angajaţii Centrului de Transfuzii Sanguine Neamţ au precizat că nu numai persoanele care se prezintă la donare de sânge pot beneficia de analize medicale. Acestea se pot face şi la cerere, însă contra cost.

Geanina NICORESCU