Bolnav azi, investigat când dă CAS-ul / Analize medicale… după 40 de zile

analize_resize

* Biletele de trimitere emise de azi pentru investigaţii gratuite nu mai pot fi onorate decât prin mai * Programările pentru aprilie „s-au epuizat” peste noapte

Într-o singură zi, laboratoarele de analize medicale din judeţ aflate în relaţie contractuală cu Casa de Sănătate Neamţ au epuizat toate bonurile de programare pentru investigaţii gratuite pe baza biletelor de trimitere. Vineri, 28 martie, centrele medicale de profil au primit de la CAS Neamţ bugetul pentru efectuarea analizelor în luna aprilie, iar în aceeaşi zi au şi fost făcute programările. Nu au fost date anunţuri în ziare, nu s-a făcut tam-tam pe această temă, ci pur şi simplu din prima zi de martie, bolnavii au stat „ciorchine” pe la uşile laboratoarelor zi de zi, cu speranţa că până la Paşte vor avea ocazia să-şi facă investigaţiile necesare pentru stabilirea unui diagnostic. Cu siguranţă au fost şi cazuri în care afecţiunile s-au acutizat între timp şi pacienţii au ajuns pe un pat de spital, cu recomandare de analize la urgenţă.

Unii patroni de laboratoare particulare ne-au spus, ieri, că fondul alocat lunii aprilie este uşor mai generos decât cel aferent lunii martie, dar sistemul de programare a rămas acelaşi. Din păcate, într-o singură zi, imediat după ce s-a dat „verde” de la CAS, s-au şi primit solicitări pentru programare. Cu alte cuvinte, pe listele de aşteptare s-au înscris, cuminţi, bolnavi care aşteptau de aproape o lună această şansă. Şansa la viaţă, „după o viaţă de plătit asigurări de sănătate”. Tinerii sunt la fel de indignaţi de acest sistem, al listelor de aşteptare, fiind evident că într-o lună de zile datele problemei medicale se pot schimba radical, iar dintr-o fază incipientă a bolii poţi ajunge „acut” şi inapt să mai munceşti o lungă perioadă de timp. Pe principiul „Câinii latră, caravana trece”, sistemul nu s-a schimbat cu nimic în ultimii ani. Iar când auzi că ministrul Sănătăţii vrea să recompenseze medicii de familie care depistează cancerul în fază incipientă, spre exemplu, te întrebi cum poţi depista rapid  o afecţiune, oricare ar fi ea, dar mai ales boli aşa grave,  când ajungi să te vadă un specialist abia după vreo 40 de zile de la primele semne de întrebare?! De fapt, în cel mai fericit caz ajungi la specialist în 40 de zile, pentru că s-ar putea să te izbeşti de o nouă listă de aşteptare şi la uşa cabinetului de specialitate,după programarea la analize. Depinde de specialitate şi de afluenţa de asiguraţi care se prezintă cu bilet de trimitere. Spre exmplu, pentru o consultaţie la cardiologie în ambulatoriul spitalului judeţean ai de aşteptat aproape o lună până la consultaţie, fiind deficit de cardiologi.

Geanina NICORESCU