Bolile infecţioase bat în retragere, comparativ cu anul trecut

infectii* Scădere semnificativă de cazuri de TBC şi de scarlatină

* Infecţiile ruşinoase tind spre zero

Numărul nemţenilor care au contactat anul acesta boli infecţioase şi parazitare a cunoscut o uşoară scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit unei statistici prezentate de Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, privind indicatorii demografici de morbiditate înregistraţi pe teritoriul judeţului, numărul cazurilor noi de cancer depistate anul acesta este foarte mare, de 879, însă în scădere cu 77 faţă de anul trecut. Şi numărul cazurilor de tuberculoză se menţine crescut (168), mai ales în zona Roman, însă nu s-au raportat mai multe cazuri decât anul trecut, când s-au infectat cu bacilul Koch 194 de nemţeni. Din păcate, însă, anul acesta s-au îmbolnăvit de TBC 6 copii cu vârste cuprinse între 0-14 ani, respectiv 3 din Roman, 2 din Piatra Neamţ şi 1 din Târgu Neamţ, în vreme ce anul trecut au fost 4 cazuri- câte două în Roman şi Roznov. Potrivit medicilor, tuberculoza este o boală gravă, cauzată de bacilul Koch. Ea se localizează în oricare din părţile corpului, dar cea mai frecventă localizare este la nivelul plămânului. Tuberculoza se poate transmite de la o persoană bolnavă de tuberculoză pulmonară la alte persoane sănătoase, pe calea aerului. Dacă te prezinţi la medic la timp, tuberculoza este curabilă. Netratată, boala poate duce la deces în circa cinci ani.

Şi sifilisul bate în retragere, această infecţie cu transmitere sexuală fiind tot mai puţin întâlnită datorită politicii sanitare riguroase instituite pentru depistarea rapidă a bolii şi mai ales a deschiderii persoanelor active sexual faţă de utilizarea metododelor de protecţie. Astfel, dacă în primul semestru al anului trecut erau înregistrate 21 de cazuri, din care cele mai multe (16) în zona Roman, iată că anul acesta au fost depistaţi 17 nemţeni cu această infecţie cauzată de bacteria spirochetă, cele mi multe cazuri fiind tot în zona Roman, însă doar 9 de astă dată. Simptomele de sifilis debutează de obicei la 3-4 săptămâni după infecţie, însă acest interval variază între una şi 13 săptămâni. În absenţa tratamentului, boala progresează şi trece prin câteva stadii (sifilis primar, secundar, latent şi terţiar). Infecţia poate persista timp de mulţi ani şi poate cauza leziuni cardiace, leziuni cerebrale şi deces. Boala poate fi depistată prin test de sânge.

O altă boală cu transmitere sexuală, gonoreea, nu s-a mai evidenţiat anul acesta. În 2014 au fost 3 cazuri, toate în zona Roman. Simptomele unei infectări cu gonoree la femei sunt: scurgeri vaginale anormale, arsuri la urinare, durere în abdomenul inferior (durere pelvină), febră, ochi roşii, durere în gât (pentru gonoree în gât), durere-sângerare anală (pentru infectarea anală), mâncărime.Boala poate fi depistată prin test de urină.

De la un an la altul, cea mai semnificativă scădere apare la scarlatină. Dacă anul trecut au fost raportate 58 de cazuri- şi aşa un număr foarte scăzut faţă de alte judeţe- , anul acesta numărul îmbolnăvirilor a scăzut la 35. Ca şi anul trecut, cele mai multe cazuri au apărut în zona Piatra Neamţ. Scarlatina este o boală eruptiva infecto-contagioasă acută specifica copilariei, mai frecventă sub vârsta de 10 ani, determinată de variate tipuri de streptococi beta-hemolitici. Clinic, scarlatina se caracterizează prin debut brusc cu febră, stare generală modificată, angină şi erupţie micropapuloasă eritematoasă caracteristică, urmată de descuamare tegumentară.

Din păcate, hepatita continuă să le dea bătăi de cap medicilor, fiind o boală infecţioasă cu un procent foarte ridicat de transmitere. Hepatita A se numeşte şi „boala mâinilor murdare”. Se transmite în principal prin contact personal şi prin alimente şi apă contaminate. Anul acesta au fost depistate şi tratate 173 de cazuri, majoritatea în zona Piatra Neamţ, respectiv 108. Anul trecut au fost raportate ceva mai multe cazuri, 176, însă focarele cele mai multe au fost în zona Roman, respectiv 138 cazuri.

Geanina NICORESCU