Bogdan Mararu și reabilitarea

Dorința de reabilitare a lui Bogdan Anton Mararu, acum, după pronunțarea definitivă a sentinței în cazul atentatului pus la cale pentru uciderea rivalului său Dumitru Mironescu, rămâne doar la stadiul de dorință.

Judecătoria Piatra Neamț urma ieri să pronunțe o hotărâre la cererea adresată de acesta încă din anul 2013, când încă (mai) spera că-și va albi cazierul, dacă nu „intervenea“ răfuiala din București. Mai exact, în 26 noiembrie 2012, basarabeanul Vitalie Proca descărca două pistoale militare într-un nevinovat (pe care l-a confundat cu adevărata țintă, Puiu Mironescu), la cererea fraților Bogdan și Răzvan Mararu, care voiau astfel să pună capăt definitiv unui șir de răfuieli interlope în care chiar fratele lor, Gheorghiță Mararu, a căzut victimă. Iar în data de 24 ianuarie 2013, adică la numai două luni de la atacul armat din parcarea situată în cartierul Vitan din București, era înregistrată pe rolul Judecătoriei Piatra Neamț cererea de reabilitare judecătorească depusă de Bogdan Mararu.

Speranța în reabilitare venea, probabil, din faptul că tocmirea basarabeanului Proca s-a făcut printr-un intermediar. Ion Druță a fost cel care a luat legătura cu Proca, iar acesta a acceptat „contractul“. Frații Mararu au dorit, astfel, să nu aibă nici o legătură cu asasinatul din Vitan. Cert este că, în acest ultim episod armat, survenit după atentatul cu bombă asupra mașinii lui Bogdan Mararu, oamenii legii au derulat o anchetă ca la carte și în data de 1 august 2013 dosarul a ajuns la instanță.

Dosarul a fost închis definitiv în primăvara acestui an, când Curtea de Apel București i-a condamnat pe Bogdan Mararu la 11 ani și 3 luni închisoare, pe fratele lui – Răzvan Mararu – la 8 ani și 3 luni închisoare, anterior Vitalie Proca rămăsese cu pedeapsa de 21 ani și 8 luni de închisoare, iar Ion Druță are o pedeapsă definitivă de 15 ani de închisoare. În plus, instanța i-a obligat pe toți patru să achite daune de 300.000 euro victimei, Răzvan Isăilă (salvat de gloanțe grație telefonului mobil și ulterior intervenției medicilor).

Frații Mararu rămân, tot prin decizia instanței, cu bunurile mobile și imobile (însemnând case, terenuri, bijuterii și bani) sub sechestru, pentru acoperirea daunelor admise de judecători. (C.I.)