Bogdan Mararu – greu de ucis (II)

* După ce-a scăpat de gloanţele lui Falău, nişte ”prieteni” i-au pus o bombă sub maşină

* Pentru prima dată în istoria răfuielilor dintre clanuri, poliţiştii au fost cu un pas înainte

* ”Băieţii” cu bomba au fost prinşi în flagrant, iar ”instigatorul” luat din pat şi dus la anchetă

Locuitorii de pe strada Privighetorii, din zona în care locuieşte cunoscutul Bogdan Mararu, au avut o noapte agitată, joi spre vineri, iar ieri au mai stat, jumătate de zi, cu inima în gât. Maşini de poliţie, ambulanţe şi autospeciale de la pompieri au împânzit strada puţin după ora două noaptea. Perimetrul în care se afla Range Roverul lui Mararu a fost închis şi delimitat cu bandă de avertizare. Din metru în metru au fost postaţi poliţişti şi jandarmi.  După ivirea zorilor au venit specialiştii tocmai de la Bucureşti. „Atenţiune, pericol de explozie! Vă rugăm să vă adăpostiţi şi să închideţi ferestrele!”, au dat, geniştii, alarma din momentul în care a început operaţiunea de dezamorsare a bombei. Un bărbat a trecut „glonţ” pe lângă oamenii legii şi s-a îndreptat spre blocul unde se află maşina cu bombă. Un poliţist reuşeşte să-l oprească. „Lăsaţi-mă, am copiii în casă, trebuie să ajung acolo!”, se precipită tânărul.

Circulaţia maşinilor şi a pietonilor a fost interzisă ore bune în zona bisericii Sf. Ioan şi până în spatele clădirii BCR. Operaţiunea de protecţie a populaţiei s-a extins pe trotuarul de pe Bulevardul Traian. Un bătrân supărat că nu-i lăsat să-şi continue drumul în legea lui, comenta: „dacă e să explodeze, nu mai contează pe ce parte a străzii te afli, că tot te prinde”. Pe celălalt trotuar se adunase lume „ca la urs”.

Din spatele blocului evacuat a apărut, cu mâinile în buzunare, Vlad Marcoci. Toată lumea se întreba ce treabă are Marcoci cu toată tevatura. „Eu chiar aici locuiesc, în casa din spatele blocului evacuat, dar nu mi-e frică, am stat şi m-am uitat pe geam cum montau geniştii robotul de dezamorsare dar n-am stat prea mult, că am treabă”, a spus, cu zâmbetul pe buze, Vlad Marcoci. O femeie se tot chinuia să treacă de poliţişti, să ajungă la blocul evacuat, în care are un salon de înfrumuseţare: „Păi…e ora 10 şi eu trebuie să ajung la cabinet, pentru că am programări”, spunea, femeia, uşor dezorientată, fără să priceapă ce se întâmplă şi de ce s-a adunat atâta lume.

La ora 11 s-a auzit o bubuitură. Toată lumea care până atunci era cu gura până la urechi şi lua în râs toată povestea a rămas încremenită. „Ce-a fost asta?” murmurau oamenii. Fusese doar o parte a procedurii de dezamorsare, nimic altceva. Dar abia atunci toţi cei prezenţi au înţeles că nu e de glumit cu explozivul. Un bătrân comenta că „bine ar fi fost să-i ia odată naiba pe interlopi, dar numai pe ei, că restul lumii n-are nici o vină”. Pe la ferestrele blocurilor din jur scoteau capul, când şi când, câte un locatar curios. O bătrânică a deschis, larg, fereastra cu vedere spre maşina cu bombă şi, când suspansul aproape că-ţi tăia răsuflarea, îl întreabă pe un pompier cu caschetă:  „Acum pot ieşi din bloc? Eu trebuie să-mi cumpăr pâine”. Imediat i s-a spus să închidă geamul şi să stea în casă până la noi ordine.

Operaţiunea de dezamorsare era urmărită îndeaproape de prefectul judeţului, Ilie Haralambie Mitea, aflat la un bloc distanţă. Alături de edilul şef s-au aflat, în plină operaţiune, şefii poliţiei, pompierilor, reprezentanţi ai DIICOT şi ai jandarmilor.

* Asasinii au primit 1000 de euro avans

La ”locul faptei” au fost prinşi în flagrant trei indivizi din judeţul Bacău, toţi cu antecedente penale pentru furturi şi tâlhării. Petrică Jătaru, Ovidiu Popa şi Cosmin Lăcătuş au fost duşi direct la parchet, pentru audiere. Încă din momentul în care s-au trezit cu camera de filmat în faţă şi înconjuraţi de mascaţi, au precizat că bomba se declanşează numai la mişcarea roţii. Montaseră un kilogram de material exploziv sub maşină şi fire la fiecare roată, ca să fie siguri că nu se va întâmpla nimic care să împiedice iniţierea capsei.  Atentatul trebuia să aibă loc pe 30 decembrie, însă indivizii au renunţat la plan, după ce s-au întâlnit cu două echipaje de poliţie care patrulau prin oraş. Au păstrat bomba ”bine” şi au convenit s-o monteze în noaptea de 10 spre 11 ianuarie, când nu au mai văzut nici o maşină de poliţie prin oraş, dar nici nu se aşteptau să fie înhăţaţi imediat ce-şi termină treaba. Anchetatorii au ajuns repede la ”instigatorul” Daniel Pădurariu (43 de ani) din comuna Alexandru cel Bun, pe care l-au luat direct din pat şi l-au dus la audieri, dar şi la alţi doi indivizi din judeţul vecin, bănuiţi că ar avea legături cu cei prinşi în flagrant, şi anume Ermil Cristofor şi Nicolae Bălan. Toţi erau, aseară, la sediul DIICOT, unde dădeau cu subsemnatul. Cei prinşi cu bomba în ”mână” au mărturisit că au primit câte 1000 de euro avans, iar restul urma după ce terminau ”treaba”. ”Restul” trebuia stabilit de anchetatori, la fel şi ”finanţatorul”. Bomba şi capsa de iniţiere au fost ridicate pentru a se stabili provenienţa lor şi mosul în care au ajuns în ţară. Se vorbea că explozibilul ar putea fi din Cehia, Slovacia sau Rusia. Cert este că materialul e de calitate şi Bogdan Mararu n-ar fi avut nici o şansă dacă apuca să se urce în maşină şi s-o mişte doar câţiva centimetri.

Deşi bomba n-a explodat la Piatra Neamţ şi specialiştii antitero au dezamorsat-o în siguranţă,  cu dispozitivele lor performante pe bază de jet de apă, televiziunile centrale au ”explodat” cu toatele şi şi-au trimis care de reportaj în oraş, speculând inclusiv un risc asumat inutil de către poliţişti numai de dragul de a face ”show”.

”Dacă i-am fi prins înainte de a amplasa bomba, greşeam din punct de vedere al probatoriului”, a declarat comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ. ”Autorii ar fi primit poate 2-3 ani cu suspendare. Am mers pe tentativă de omor şi act terorist, dar pentru a le proba a trebuit să aşteptăm să monteze, efectiv, explozibilul. Am făcut o analiză a riscului şi abia după ce am ştiu sigur că nu au nici un dispozitiv de detonare de la distanţă, am luat decizia de a proceda astfel. Pentru populaţie nu a fost absolut nici un risc”.

Aseară, târziu, după ce s-au finalizat audierile, cinci dintre cei şase suspecţi au fost reţinuţi.

* Daniel Pădurariu şi Falău, tovarăşi de răzbunări

Daniel Pădurariu şi Cristian Chilat, zis Falău, au avut o lungă ”activitate” împotriva clanului Mararu. Acum 5 ani, erau amândoi suspecţi în dosare de incendiere. Locuinţele lor au fost percheziţionate, iar la primul au fost găsite o cagulă şi un baston telescopic, în vreme ce Falău deţinea un pistol cu 14 gloanţe, semn că amândoi aveau preocupări cît se poate de paşnice. Poliţiştii au dovedit că Pădurariu şi Chilat sunt autorii a cel puţin două incendieri în stil mafiot. Prima a fost la un imobil cu trei etaje, care aparţinea, conform actelor, lui Răzvan Mararu, dar  toată lumea ştia că era de fapt al fratelui său Gheorghiţă. Motelul a fost incendiat, în dimineaţa de 24 aprilie 2006, a doua zi de Paşte. După ce-au lichidat incendiul, pompierii au găsit la etajul 3, un bidon de 30 de litri în care fusese benzină şi o butelie de aragaz care probabil c-ar fi explodat dacă ar fi ajuns focul pînă la ea şi ar fi provocat pagube mult mai mari. Conform estimărilor, pagubele au fost de 300.000 de lei. Incendierea motelului s-a petrecut după ce două maşini de-ale lui Gheorghiţă Mararu au sfârşit în flăcări, fără ca autorii să fie prinşi.

În noaptea de 9 spre 10 mai 2006 a fost incendiată o altă maşină : un autoturism Mercedes E 270, care aparţinea SC Gold Car SRL, firmă administrată de Bogdan Mararu. „Am ajuns acasă pe la zece seara, două ore mai tîrziu m-am culcat, iar pe la 3 m-au trezit pompierii şi poliţia”, declarat, la acea vreme, Bogdan Mararu. „M-am întors în ţară de-o zi, după o lună de vacanţă, şi nici prin gând nu mi-a trecut că se va întâmpla aşa ceva. Maşina era nouă, o am de opt luni şi nu i-am făcut asigurare. Nu ştiu ce fel de combustibil a turnat pe ea, că s-a topit tabla, pur şi simplu. Portbagajul nu mai există, în interior e totul ars, iar motorul, singurul care a rămas întreg nu va mai putea fi folosit fiindcă computerul de bord s-a făcut scrum. Ce să zic de autor? Nu mai zic nimic. Nici dacă-l prind eu şi-l duc la poliţie, n-o să-l aresteze nimeni!”.

Mai vehement decât fratele său, Gheorghiţă Mararu s-a declarat, atunci, extrem de nemulţumit de modul în care a acţionat poliţia: „Pînă acum avem pagube de 10 miliarde de lei şi nimeni nu e interesat de acest subiect. N-am recuperat decât banii de la Interamerican, pe Porsche. Valoarea maşinii a fost de 50.000 de euro şi am fost despăgubit cu 30.000. Asirom n-a vrut să-mi dea un leu, deşi autoturismul Audi era asigurat. Iar poliţiştii parcă-s paralizaţi, neputincioşi, nu ştiu cum să le mai spun. Acum i-a apucat febra. Toţi vor să fie şefi şi între timp se adună AN-urile. Ba m-am mai luat şi după un poliţist care mi-a spus să-mi cumpăr altă maşină, după ce mi-a ars prima, că o să stea la pândă şi o să prindă autorul. Na că mi-am luat, i-a dat foc şi ăsteia şi n-au prins nici pe naiba! Pentru mine este foarte clar că piromanul este protejat. Am auzit când poliţiştii au solicitat mandat de percheziţie pentru casa celui pe care-l bănuim şi procurorii n-au vrut să dea, fiindcă pentru o maşină arsă nu se face percheziţie. Poate-i găseau în casă bidonul cu combustibil sau ceva. De ce să nu dea mandat? Le e frică să nu vorbească împotriva lor. Asta e!”.

Pârjolirea proprietăţilor lui Gheorghe Mararu a început în noiembrie 2005, cînd doi indivizi i-au stropit maşina (un Audi A 8, în valoare de 60.000 de euro) cu o substanţă inflamabilă şi i-au dat foc. Scena a fost filmată de o cameră montată în balcon, dar autorii n-au fost identificaţi. În noaptea de 7 spre 8 februarie 2006, noul autoturism al lui Gheorghe Mararu, un Porsche Cayenne, înmatriculat pe numele bunicului său, a fost incendiat, în acelaşi mod, în parcarea Hotelului Central din Piatra Neamţ.

* Achitat după doi ani de procese

Deşi de pe canistra găsită în podul motelului au fost luate probe, rezultatele testelor ADN au fost ”uitate” vreo doi ani pe la IGPR. Tardivitatea cu care au fost trimise la Piatra Neamţ a mărit considerabil şansele piromanului în instanţă. După doi ani de procese, timp în care s-a cerut strămutarea dosarului şi s-au făcut contraexpertize, Daniel Pădurariu a fost achitat. Acuzaţia de distrugere prin incendiere nu este singura pată pe trecutul său. A mai fost cercetat pentru tâlhării, unele săvârşite în afara graniţelor ţării, dar în nici unul dintre cazuri nu i s-a putut dovedi vinovaţia. Singurul dosar pe care l-a avut pe rolul Judecătoriei Piatra Neamţ s-a finalizat în 2008, cu o sentinţă de 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru fals material în înscrisuri oficiale şi fals în declaraţii. Aşa că, pînă la urmă, dincolo de „păcatele” sale, s-a dovedit un adevărat maestru în a cădea în picioare, precum pisica, de fiecare dată. Inclusiv în cazul incendierii motelului, când toată lumea aflată la judecătorie a fost surprinsă să constate că Pădurariu a fost aşteptat de însuşi Gheorghiţă Mararu, care l-a luat cu maşina şi l-a dus la restaurant. Asta aşa, în semn de mulţumire.

Numele lui Pădurariu a apărut şi în şocantul caz al avocatului din Braşov, care a tocmit un asasin să-i ucidă nevasta. Cel puţin două persoane au ştiut despre intenţiile criminale ale „apărătorului legii”: Daniel Pădurariu din Viişoara şi un anumit Dragoş din Hangu. Pădurariu a spus un ”nu” ferm, semn că totuşi nu are stofă de criminal, deşi i s-au promis o mulţime de bani.

* Uciderea lui Gheorghiţă a dezgropat securea războiului

Răfuielile interlope au culminat cu uciderea lui Gheorghiţă Mararu, în noiembrie 2010, în Cafe Latino. Bogdan Mararu a fost rănit atunci, dar a scăpat cu răni uşoare. Acum a fost la un pas a fi aruncat în aer, iar cunoscătorii ”fenomenului” se îndoiesc că lucrurile se vor termina aici.

Ce spun autorităţile

Prefectul de Neamţ, Ilie Mitea: „Este un act pe care nu şi-l doreşte nimeni, un atentat la securitatea populaţiei oraşului. Este o situaţie în care lumea din acea zonă a oraşului Piatra Neamţ, unde a avut loc tentativa, a fost pusă în pericol. Este într-adevăr o situaţie inedită pentru noi toţi, dar şi una în care instituţiile statului au arătat că sunt capabile să oprească astfel de fapte care pot conduce la pierderi de vieţi omeneşti şi la pagube materiale. Felicit Poliţia, SRI-ul, Jandarmii, celelalte instituţii care au participat la această acţiune, în primul rând pe cele două care au dus la prinderea persoanelor care au încercat acest atentat terorist, dar şi cele care au participat la asigurarea ordinii şi liniştii publice în acea zonă din oraş. Felicit şi populaţia, pe cei care au fost nevoiţi să stea închişi în case pe parcursul derulării operaţiunii, pentru spiritul civic de care au dat dovadă, pentru buna colaborare cu organele statului, înţelegând situaţia şi neridicând probleme deosebite celor angrenaţi în activităţile de acolo. Rezultatul a fost excepţional, fără răniţi, fără nici un fel de pierderi materiale într-o situaţie limită şi viaţa a putut să reintre în normal într-un timp relativ scurt”.

Viceprimarul Dragoş Chitic: „Primăria are atribuţii mai puţine în astfel de cazuri, care sunt de competenţa poliţiei. Este un caz neplăcut şi nedorit, ceea ce facem noi de mai bine de un de zile, şi mă refer aici la Poliţia Locală Piatra Neamţ, avem acţiuni comune cu Inspectoratul Municipal al Poliţiei, colaborare care sperăm noi să dea roade şi în acest segment al asigurării ordinii şi liniştii publice şi al prevenirii unor astfel de operaţiuni periculoase. Au fost şi oamenii noştri solicitaţi acolo, au ajutat şi ei şi mă bucur că finalul a fost cel care a fost şi nu s-a ajuns la lucruri mai grave”.

Viceprimarul Monica Anton: „M-am informat asupra acestei chestiuni, pentru că ordinea şi securitatea publică mă interesează în mod direct şi am înţeles că ceea ce s-a întâmplat aseară şi azi dimineaţă a fost o operaţiune monitorizată, autorităţile locale au avut informaţii despre activitatea acestor interlopi. Voi lua legătura cu şeful Poliţiei Judeţene şi cu cel al Inspectoratului Municipal de Poliţie pentru a le cere intensificarea monitorizării acestor activităţi mafiote pentru că este inadmisbil ce se întâmplă în Piatra Neamţ în ultimul timp. Competenţa mea se limitează însă la a supraveghea aceste lucruri, dacă există o problemă, eu ştiu o breşă, aceea trebuie căutată la poliţie şi la organele care asigură ordinea şi liniştea publică”.

Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean: „Sunt dezgustat şi mâhnit că se întâmplă aşa ceva în oraşul nostru şi sper să se termine o dată pentru totdeauna!”

Autori: Cristina MIRCEA, Geanina NICORESCU, Angela BRUDARU