„Boala mâinilor murdare” face ravagii în zona Roman

copii care se spala

* 116 de cazuri de la începutul anului, faţă de 7 în aceeaşi perioadă din 2012

* Acum – focar de hepatită la Solca-Oniceni

 Epidemiologii din Neamţ sunt alarmaţi de numărul mare de cazuri de îmbolnăvire cu hepatită înregistrat anul acesta, îndeosebi în zona Roman. Din totalul celor 127 de nemţeni diagnosticaţi, anul acesta, cu hepatită, 116 sunt din zona Roman. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, în tot judeţul s-au îmbolnăvit doar 9 nemţeni, majoritatea din comune limitrofe municipiului Roman. Chiar în acest moment, la Solca-Oniceni se derulează un episod de hepatită. Focarul a fost confirmat de autorităţile sanitare, care au demarat imediat o anchetă epidemiologică în zonă, unde au fost recoltate probe de apă şi au fost luate măsuri de supraveghere a persoanelor care au intrat în contact cu bolnavii.

„Şase copii din cătun sunt internaţi în spital şi se află sub tratament, iar în focar se încearcă vaccinarea contacţilor pentru a limita numărul de îmbolnăviri, mai ales că în curând începe anul şcolar şi copiii se vor întâlni în colectivitate”, ne-a declarat dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

Cel mai probabil, răspândirea bolii a fost favorizată de condiţiile igienico-sanitare precare de la domiciliul pacienţilor şi de lipsa deprinderilor privind igiena mâinilor.

Primele cazuri de hepatită la Roman au apărut, anul acesta, în luna februarie, la Centrul de Educaţie Incluzivă, unde focarul a cuprins 48 de copii, iar ceilalţi elevi au fost vaccinaţi pentru evitarea extinderii focarului.

Hepatita virală de tip A este o infecţie virală a ficatului, care face ca acesta să se mărească, împiedicându-l să lucreze corect şi eficient. Virusul poate fi luat în urma contactului cu o persoană infectată. Hepatita A se transmite cel mai des prin ingerarea alimentelor şi a apei contaminate, virusul având o perioadă de incubaţie între 14 şi 45 de zile. Cea mai bună metodă de apărare împotriva acestei boli este vaccinarea, însă acest ser nu este disponibil gratuit, în cadrul programului obligatoriu de imunizări, ci este inoculat doar pentru prevenirea răspândirii bolii în focar.

Geanina NICORESCU