BNS vrea să schimbe legislaţia muncii

Blocul Național Sindical a transmis președinţilor PSD și PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu o scrisoare prin care a cerut clarificarea publică a poziției organizațiilor pe care le reprezintă și a Guvernului pe care îl coordonează față de actuala legislație a muncii – Legea Dialogului Social și Codul Muncii.

„Istoria ne-a învățat până acum că accesul la Putere este ca un virus care formatează memoria, conștiința și angajamentele asumate de politicieni, iar partidele pe care le reprezentați și Guvernul pe care îl conduceți încep să fie afectate în mod evident de această ”boală”. În primăvara anului 2011, pe vremea când vă aflați în opoziție, erați cei mai buni prieteni ai lucrătorilor și înțelegeam din declarațiile și acțiunile dumneavoastră o condamnare fermă a

Codului Muncii propus de Guvernul Boc”, se arată în scrisoare. Sunt amintite, totodată şi intervenţiile actualului premier Ponta, pe atunci în opoziţie prin care demonstra că acel Cod al Muncii al Guvernului Boc era „o armă îndreptată împotriva celor care vor să muncească și să producă în această țară”.

„Ca răspuns la acea scrisoare, USL a organizat luni, 12 noiembrie, o întâlnire în cadrul căreia au fost abordate două dintre aspectele semnalate de noi – Legea Dialogului Social și funcționarea Consiliului Economic și Social”, precizează Lilian Gavril, preşedintele Filialei Neamţ a BNS. „La întâlnire au fost prezenți lideri de marcă ai USL, reprezentanți ai confederațiilor sindicale și cei ai confederațiilor patronale. Blocul Național Sindical a fost reprezentat de Dumitru Costin, președintele BNS. Ca urmare a intervenției domnului Dumitru Costin, liderii USL au propus ca Blocul Național Sindical să elaboreze un document integrat cu toate observațiile și modificările propuse de partea sindicală, de partea patronală, de Fondul Monetar Internațional, AMCHAM și Consiliul Investitorilor Străini pe marginea Legii Dialogului Social”.

Cât priveşte încercarea BNS de a modifica Codul Muncii, prin campania de strângere de semnături, aceasta întârzie, datorită etapelor procedurale anterioare dezbaterii proiectului în plenul Parlamentului.