Blocul operator de la spital, prioritate judeţeană

Pentru a nu pierde acreditarea Spitalului Judeţean de Urgenţă consilierii judeţeni au făcut un prim pas concret. În şedinţa de ieri au aprobat modificarea studiului de fezabilitate pentru ”Amenajarea bloc operator etaj II în Centrul Medical – S.C. Nefromed Dialysis Centers SRL şi construire pasarelă de legătură cu Spitalul Judeţean de Urgenţă”, proiect cu o valoare totală de 31.920.000 lei (inclusiv T.V.A.) din care construcţii-montaj în sumă de 10.730.000 lei.

Studiul de fezabilitate aprobat iniţial prevedea compartimentarea, amenajarea şi dotarea spaţiului de la etajul II „Bloc operator”, montarea unei pasarele metalice pentru a face legătura dintre centrul medical şi spital şi a unui lift special pentru evacuarea produselor contaminate. Între timp, cerinţele spitalului au crescut, instituţia având nevoie de 76 de puncte pentru a-şi păstra statutul, în caz contrar, toate urgenţele urmând să fie duse la Bacău. De aceea, studiul de fezabilitate a fost modificat în ideea ca blocul operator deja existent să fie extins şi să aibă şi o sală de endoscopie intervenţională cu toate dotările necesare.

* Acreditarea spitalului depinde de acest proiect

Echipa de proiectare a decis să abordeze mai extins acest studiu, având în vedere că nu este recomandat să ai un bloc operator modern şi un altul vechi de 20 de ani. Arhitectul Paul Daniel le-a prezentat aleşilor judeţului noua structură a proiectului: „Am abordat blocul operator nou, compus din cinci săli de operaţie cu anexele lor, aşa cum a fost şi în studiul de fezabilitate din 2011. Dar faţă de acest studiu, în urma analizei noastre, am găsit oportun  să mărim capacitatea circulaţiei funcţionale prin adăugarea unui coridor septic. În prima etapă se va realiza blocul operator nou, după finalizarea acestuia, propunem modernizarea blocului vechi operator vechi. Acesta va avea trei săli de operaţie şi anexele lor”, a spus arhitectul.

Costurile proiectului rămân, în linii mari aceleaşi. Partea nouă a construcţiei costă un milion de euro, iar partea veche ajunge la 600.000 de euro, diferenţa fiind pentru echipamente performante, în proiect fiind prinsă şi o marjă de control de 300.000 de euro, pentru eventualele cheltuieli neprevăzute.

Consilierul Vasile Pruteanu avea îndoieli în legătură cu finanţarea investiţiei,  care se ridică în cele din urmă la 2 milioane de euro, însă o parte din banii necesari ar putea proveni din sponsorizări de la firmele pietrene, la care conducerea Camerei de Comerţ şi a judeţului vor apela în perioada următoare.

Dr. Ioan Lazăr, Managerul SJU Neamţ a arătat că lucrările la cele două blocuri operatoare nu vor începe în acelaşi timp, aşa că banii vor putea fi găsiţi pe parcurs: „În 2011 erau nişte legi, pentru acreditarea spitalului avem nevoie de tot ce este modern. Dacă vrem să fie acreditat spitalul la II A, nu se poate fără aceste săli de operaţie. Am stabilit să facem un singur contract, cu o singură firmă, pentru a putea avea o fluenţă în această investiţie”.

Primele lucrări vor fi cele pentru construirea noului bloc operator nou, după care se va trece la modernizarea celui vechi. Conducerea judeţului a accentuat faptul că spitalul este o prioritate şi că se doreşte ca firma care preia proiectul să îl predea la cheie, iar CJ Neamţ va monitoriza în permanenţă respectarea proiectului şi a termenelor de realizare.