Blocaj la centrele de permanență

cabinet

Doctorii nu mai fac permanenţă fără medicamente!

*”Venim cu trusa de urgenţă, iar Casa de Sănătate nu ne decontează nimic!”, acuză dr. Covrig

Medicii de familie ameninţă că nu vor mai lucra în centrele de permanenţă dacă nu primesc sumele cuvenite pentru achiziţionarea de medicamente, materiale sanitare şi produse de curăţenie.

„Există un act normativ, emis în martie 2013, care nu s-a aplicat niciodată, şi care prevede că medicii de familie care asigură continuitatea asistenţei medicale în regim de gardă trebuie să suporte şi cheltuielile de administrare şi funcţionare ale cabinetului, precum şi costurile cu dotarea şi menţinerea trusei de urgenţă cu medicamente şi materiale sanitare, situaţie în care tariful orar se majorează cu 50%, adică cu 6,4 lei pe oră pentru fiecare doctor”, a afirmat dr. Mihaela Covrig, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Neamţ. „Or, centrele de permanenţă funcţionează pe banii noştri. Venim cu medicamentele în geantă şi cu tot ce înseamnă birotică, produse de curăţenie. Aşa nu se mai poate!”

Dr. Covrig susţine că toate demersurile făcute la Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ au rămas fără răspuns. Toată lumea ridică din umeri. Singura plată către fiecare doctor este de 12,8 lei pe oră, fără să fie inclus şi tariful suplimentar, aferent cheltuielilor cu aprovizionarea de medicamente şi detergenţi. „Este luna de concedii şi mai stăm, dar am vorbit cu colegii şi în septembrie o să ne adunăm, să discutăm şi să luăm o atitudine împreună, pentru că aşa nu se mai poate. Contractul cu Casa se derulează în aceleaşi condiţii în care a fost semnat la începutul anului, fără acea majorare stipulată în lege”, a mai spus dr. Covrig.

Fără doctorii, medicii nu ar avea cu ce să-şi oblojească pacienţii în cele 9 centre de permanenţă. Până în martie 2013, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ ar fi trebuit să asigure trusa de urgenţă, însă de la sfârşitul anului trecut nu a mai dat nici un leu pentru aceasta. Şi medici s-au descurcat cum au putut, cu medicamente aduse de la cabinetele proprii. În martie, legiuitorul a emis o hotărâre prin care majora tariful pe oră al medicilor de familie, plătibil de Casa de Asigurări de Sănătate, dar în fapt lucrurile au rămas neschimbate. Răbdarea medicilor de familie se apropie de sfârşit.

 

Geanina NICORESCU