Bisericile stau mai bine decât şcolile la autorizaţii PSI

biserica 1

* Anul trecut, pompierii au amendat patru lăcaşe de cult pentru nereguli la instalaţiile electrice

* Puţine biserici funcţionează, însă, fără autorizaţie de securitate la incendiu

Că avem mai multe biserici decât şcoli în judeţul Neamţ este lucru cunoscut. Cifrele vorbesc de la sine 606 lăcaşuri de cult, la 134 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, în subordinea cărora se află câte două, trei şcoli mai mici. Şi dacă toate cele de „centru” ar avea câte 3 în subordine, tot ar ieşi cu 200 mai puţin decât lăcaşuri de cult. Dar şi credincioşi sunt mai mulţi decât copii, ar spune orice om cu frică de Dumnezeu. Aşa şi este. Numai spiritul nostru civic e în suferinţă şi mai curând deschidem portofelul când e vorba de dat un ban la biserică decât la şcoală. Însă asta este deja o altă discuţie.

Lăcaşurile de cult nu sunt doar mai multe, ci şi mai sigure decât şcolile. Cel puţin din punct de vedere al prevenirii incendiilor. În vreme ce 34 de unităţi de învăţământ fac abia acum documentaţia pentru obţinerea autorizaţiilor PSI (după ce a ars şcoala de la Icuşeşti), foarte puţine biserici stau prost din acest punct de vedere. Şi este vorba despre cele aflate în construcţie, deschise parţial, care nefiind finalizate nu pot fi nici recepţionate ca imobile. Iar grija preoţilor şi a oamenilor de serviciu de pe lângă mănăstiri şi schituri se vede în rezultatele controalelor făcute de pompieri.

În 2013, s-au făcut aproape 300 de inspecţii în teren la lăcaşurile de cult şi s-au dat doar 4 amenzi şi 3 avertismente scrise. Amenzile, în valoare de 500 de lei fiecare, au fost împărţite parohilor de la trei biserici din comuna Vânători (Tăierea capului Sf. Ioan din Vânători, Adormirea Maicii Domnului din Nemţişor şi Sf. Nicolae din Lunca) pentru acelaşi motiv: instalaţii electrice cu improvizaţii sau cu cabluri deteriorate. Reprezentanţii aceloraşi biserici au primit şi câte un avrtisment scris pentru că stingătoarele pe care le aveau nu se mai aflau în termen, iar producătorul nu garantează că mai sunt funcţionale dacă termenul este depăşit. A patra biserică amendată este Sf. Dumitru din Silştea, comuna Români, unde, de asemenea, au fost găsite probleme la instalaţia electrică.

Dar pompierii de la prevenire nu s-au dus doar să sancţioneze, ci au făcut şi instruiri, şi 110 exerciţii de evacuare, pentru a determina preoţii şi dascălii să înţeleagă cât de importante sunt lucrurile mici – ca de exemplu deschiderea uşilor spre exterior şi nu spre interior – când izbucneşte un incendiu şi lumea intră în panică.

Chiar dacă la capitolul autorizaţii, lăcaşurile de cult stau bine, sunt însă şi probleme – mai ales cele legate de căile de acces în zonele izolate – care ar îngreuna destul de mult intervenţia în caz de incendiu.

Oricum regulile care sunt valabile şi pentru şcoli, şi pentru biserici şi pentru orice alt imobil includ existenţa unor instalaţii electrice sigure, a paratrăsnetelor şi a coşurilor de fum izolate faţă de grinzile şi căpriorii din pod.

 

* Recomandările pompierilor strict pentru biserici

Pentru toţi slujitorii bisericilor, pompierii de la prevenire recomandă să stabilească nişte reguli stricte de utilizare a lumânărilor şi să amenajeze locuri speciale pentru aprinderea acestora, departe de materialele combustibile, şi, de preferinţă, în nişte tăvi metalice care să conţină apă sau nisip. Evident că pentru preoţi este mare bucurie când credincioşii vin în număr mare la slujbă, totuşi trebuie să ţină cont de capacitatea bisericii şi, în caz că e plină până la refuz, să lase uşile deschise.

În cazul în care lăcaşul de cult are sobe pentru încălzire, este indicat ca o persoană să supravegheze permanet focul, iar la terminarea slujbei să se asigure că nu este nici o portiţă deschisă şi nici un risc de incendiu. Aceeaşi atenţie trebuie acordată şi cărbunilor din cădelniţă, care trebuie aruncaţi într-un loc sigur, şi resturilor de lumânări. Atenţie mare şi la candelele care, în unele biserici ard continuu, chiar în apropierea icoanelor din lemn.

Ca măsuri de siguranţă în plus, lăcaşurile de cult trebuie să aibă în dotare acele „mijloace de primă intervenţie” despre care se tot vorbeşte şi care includ şi stingătoarele. Eventual unele aflate în termen, nu expirate de 3 ani.

Cristina MIRCEA