Bilanț de bine la Poliția Județeană

paul tablanBilanțul Poliției Neamț a avut loc vineri, 5 februarie, în prezența conducerii instituției, a șefilor de servicii și ai polițiilor municipale și orășenești.

La analiza activității pe 2015 au participat ca invitați președintele Consiliului Județean Neamț – Emilia Arcan, subprefectul județului Neamț – Neculae Gheorghe, președintele ATOP – avocat Adrian Bourceanu și șefii structurilor SRI, STS, ISU și IJJ Neamț, DGA Neamț, SIPI Neamț. Comisarul șef Paul Tablan, șeful IPJ Neamț, a prezentat un material informativ cu rezultatele muncii polițiștilor nemțeni din cursul anului trecut în care a punctat obiectivele propuse la nivelul instituției și ce s-a realizat.

*A scăzut infracționalitatea

În linii mari, din amplul material oferit mass-mediei de subinspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț, se remarcă o serie de aspecte. Pe linia prevenirii au fost derulate trei programe locale, stabilite conform priorităților Poliției Române în anul 2015, în domeniul prevenirii criminalității, respectiv „Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor“, Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și Prevenirea infracțiunilor cu violență. Polițiștii de prevenire au desfășurat 189 de activități de informare în unitățile de învățământ, întâlniri cu grupuri țintă, având beneficiari direcți circa 8800 de persoane vârstnice, femei, elevi, părinți și profesori.

În ce privește criminalitatea, se constată o scădere a cazurilor sesizate cu 7,5% față de anul anterior. Pe genuri de infracțiuni situația prezentându-se astfel: 66,97% sunt infracțiuni judiciare, 14,72% sunt infracțiuni economico-financiare, 18,31% sunt infracțiuni de altă natură. ,,În județul Neamț infracțiunile stradale înregistrate reprezintă 3,27% din totalul infracțiunilor sesizate, dintre infracțiunile de furt stradale, ponderea cea mai mare o au furturile din auto. Indicatorii statistici evidențiază că, în cursul anului 2015, din totalul infracțiunilor sesizate 41.4% reprezintă infracțiunile contra patrimoniului, iar 29% infracțiuni contra persoanei, ponderea cea mai mare avându-o infracțiunile de lovire sau alte violențe. Furturile, în procent de 66%, reprezintă cel mai important segment al infracțiunilor contra patrimoniului“, se arată în raport.

Se constată scăderi la tâlhăriile în care s-au utilizat arme albe, cele produse în locuințe sau săvârșite prin smulgerea de obiecte. Cea mai mare pondere a tâlhăriilor o constituie cele stradale săvârșite în municipiile Piatra Neamț și Roman de minori delicvenți care nu răspund penal.

Împreună cu procurorii Parchetului Teritorial Neamț, s-a reușit soluționarea prin identificarea făptuitorilor infracțiunilor grave îndreptate împotriva vieții și comise în anul 2015.

*2.651 de permise au fost reținute anul trecut

Serviciul Rutier a efectuat anul trecut 373 de acțiuni pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, cu ocazia acțiunilor fiind constatate 1.113 de infracțiuni și au aplicat 59.077 de sancțiuni contravenționale.

Totodată au fost reținute 2651 de permise de conducere și au fost retrase 1.444 de certificate de înmatriculare. „Principalele cauze ale accidentelor rutiere în anul 2015 au fost traversarea neregulamentară a pietonilor, viteza neadaptată la condițiile de drum și abaterile bicicliștilor“, se mai arată în document.

Cristina IORDACHE