Bilanț apicol

apicultor

*14.000 de apicultori în judeţul Neamţ
*peste 15.100 de familii de albine

Sărbătoarea Sfântului Dumitrie a fost moment de bilanţ pentru apicultori. Întorşi din pastorală, ei îşi fac socotelile pentru anul apicol care s-a încheiat.
Pentru cei mai mulţi, 2013 a fost un an cu suişuri şi coborâşuri.
Iarna prelungită şi încălzirea bruscă a vremii în primăvară au afectat multe familii de albine, motiv pentru care producţia de miere a fost la început mai redusă. Situaţia s-a îmbunătăţit în a doua parte a verii.
Apicultorii se plâng de preţul mic cu care îşi vând produsele, în special la depozite, dar şi de concurenţa făcută de mierea din import.
„Mierea românească este una din cele mai bune din lume, a fost premiată la numeroase târguri internaţionale. Noi nu ar trebui să importăm nici un gram de miere”, a spus un apicultor din judeţul Neamţ.
În medie, kilogramul de miere de tei sau polifloră se vinde în magazinele de profil cu 20 de lei, iar cea de salcâm cu aproape 25 de lei.
„Din magazinul nostru vin să cumpere, în general, cei care au probleme de sănătate, pentru că au aflat despre proprietăţile terapeutice ale mierii. Pe primul loc în vânzări este mierea de salcâm, care are o mare valoare energetică şi un conţinut scăzut de zahăr”, mărturiseşte un vânzător de produse apicole.
În timp ce mierea autohtonă nu este valorificată, tonele de miere destinate beneficiarilor de produse alimentare de la UE au fost retrase pentru că există suspiciuni că produsul ar conţine substanţe toxice pentru populaţie.

Mihaela RACOVANU