Bienala Națională de Artă Plastică „Lascăr Vorel“, ediția a XIV-a

Bienala Lascar VorelCea de-a XIV-a ediție a Bienalei Naționale de Artă Plastică „Lascăr Vorel“ se va desfășura, la Piatra Neamț, în perioada noiembrie – decembrie 2015, evenimentul fiind organizat de „Fundația Vorel Piatra Neamț“, Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Neamț și Complexul Muzeal Județean Neamț.

La competiție sunt invitați să participe artiști plastici membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România și tineri absolvenți ai universităților de artă. Fiecare invitat poate participa cu maximum două lucrări de pictură, grafică și sculptură mică.

Lucrările de pictură și grafică vor avea dimensiunea maximă de 100 cm, sistem de agățare și etichete cu datele de identificare și de contact ale autorului și filialei. Lucrările de sculptură vor avea dimensiuni maxime de 60 cm. Nu vor fi admise lucrări realizate prin tehnici și mijloace digitale,print-uri, fotografii sau lucrări de artă decorativă.

Lucrările vor fi expediate, prin curierat, (de preferință „Fan Courier“), exclus prin Poștă, până la data de 30 octombrie, data livrării, la adresa instituției (Muzeul de Artă, Piața Curtea Domnească, nr. 1, Piatra Neamț), ambalate corespunzător și însoțite de formularul de participare, completat cu litere de tipar.

O condiție a participării este ca organizatorii să fie liberi să folosească oricare dintre reproduceri pentru a promova expoziția, pentru realizarea catalogului și în scop educațional.

Fiecare autor va achita o taxa de participare de 50 lei, care va fi trimisă odată cu lucrările prin același serviciu de curierat.

Lucrările expuse în cadrul bienalei vor fi jurizate de specialiști în domeniu care vor acorda Marele Premiu, premiile principale, în cadrul fiecărei categorii, precum și alte premii speciale.

Lucrările nominalizate se vor regăsi în catalogul Bienalei, fiecare artist expozant urmând să primească un exemplar al acestuia. De asemenea, lucrările premiate vor rămâne în patrimoniul organizatorilor, finanțatorilor și sponsorilor. Fiecare expozant nominalizat va primi o diplomă de nominalizare care va însoți lucrările returnate.

Vernisajul expoziției și festivitatea de premiere vor avea loc joi, 12 noiembrie 2015, la ora 17.00, la Muzeul de Artă din Piatra Neamț.

Sub semnul libertății de expresie

Bienala Națională de Artă «Lascăr Vorel» reunește sub semnul libertății de expresie și exprimare artistică lucrări de pictură, grafică și sculptură, opere ale artiștilor plastici din importante centre culturale ale țării. Eterogenă în conținut, expoziția bienalei întrunește lucrări ale artiștilor plastici din România, reprezentanți ai diferitelor generații, cu preocupări dintre cele mai diverse și de substanță, vizând genuri artistice care definesc abordări vizuale începând cu zona tradiționalului, informalului, sau postări în zona postmodernismului“ (prof. dr. Constantin Catargiu).

„Primele ediții din anii anterevoluționari ai Bienalei de Artă «Lascăr Vorel», marcate de prezența în jurii a unor artiști notorii originari din Piatra Neamț sau doar stabiliți la Piatra Neamț au însemnat, de fapt, o relansare a artiștilor locali, angajați într-o competiție valorică unde din ce în ce mai multe nume cu greutate în arta românească contemporană au ținut să fie prezente. Doamnele Iulia Hălăucescu, Simona Vasiliu Chintilă, criticii de artă Amelia Pavel și Marina Preutu, Gheorghe Bunghez și semnatarul acestor considerații au făcut din Bienală, alături de alte nume sonore în plastica românească, un eveniment ce a depășit, în timp, inevitabilul complex al provinciei“ (Valentin Ciucă).

La ediția precedentă a Bienalei, desfășurată în anul 2013, Premiul pentru pictură și „Marele premiu al bienalei“, sponsorizat  de Fundația Vorel, a fost acordat pictorului Sorin Nicodim de la Filiala UAP Timișoara, pentru lucrarea „Taină“.

Irina NASTASIU