Biciclist în stare foarte gravă, după ce nu s-a asigurat

Polițiștii rutieri au intervenit la un grav accident de circulație produs joi, la ora 11:30, în comuna Moldoveni.

Un bărbat de 76 de ani care mergea pe bicicletă, în localitate, a fost rănit grav după ce a virat stânga fără să se asigure. „În timp ce un bărbat de 76 de ani, din Moldoveni, circula pe o bicicletă pe DJ 158, dinspre Roman spre Buhuși, ar fi schimbat direcția de mers spre stânga, fără să se asigure și a intrat în coliziune cu un autoturism condus din sens opus“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

O ambulanță de la subunitatea din Roman a ajuns la locul accidentului și a preluat bătrânul în stare gravă, cu traumatism cranio-cerebral cu hemoragie subarahnoidiană și hematom occipital. Pacientul a fost transportat de un echipaj cu asistent medical la Centrul de Primire a Urgențelor Roman, după care a fost transferat la Spitalul de Neurochirurgie Iași, informează purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Neamț.

Tot joi dimineață, un alt biciclist s-a rănit, după ce a căzut pe șosea, la Țibucani. Polițiștii rutieri au stabilit că bărbatul de 49 de ani, din localitate, în timp ce circula pe bicicletă s-a dezechilibrat și a căzut pe partea carosabilă. În ambele cazuri de fac cercetări pentru vătămare din culpă.

*Bicicliști, protejați-vă cu echipament adecvat și nu ignorați regulile rutiere

Vremea frumoasă aduce în trafic iubitorii mișcării pe două roți, fapt pentru care polițiștii nemțeni readuc în atenția bicicliștilor că trebuie să se echipeze corespunzător și să respecte regulile de circulație:

– Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoști regulile de circulație și să fii echipat corespunzător;

– Când circuli pe bicicletă, nu traversa carosabilul pe trecerile pentru pietoni!

– Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevăzute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție și cu sistem de avertizare sonoră.

– Pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, bicicleta trebuie să fie echipată în față cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare. Totodată, trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.

– Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, redu viteza, asigură-te temeinic și acordă prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.

– Înainte de a schimba direcția de mers, mai ales spre stânga, asigură-te temeinic – din față și din spate – că nu se apropie niciun autovehicul.

– La schimbarea direcției de mers, chiar dacă ai prioritate de trecere, asigură-te că ceilalți participanți la trafic au înțeles intenția ta!

– Este interzis să circuli cu bicicleta pe drumurile publice acoperite cu polei, gheață sau zăpadă.

– Circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul.

– Nu circula cu bicicleta sub influența băuturilor alcoolice.

– Poartă cască de protecție! Îți poate salva viața.

– Circulând cu bicicleta, nu te agăța de vehicule aflate în mers.

– Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

Cristina IORDACHE