Bicazul, promovat în cadrul rețelei naționale de Centre de Informare Turistică  

Bicaz1 Oraşul Bicaz va avea, începând de anul viitor, un Centru modern de Informare şi Promovare Turistică, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, viceprimarul Nicu Butnaru.

Proiectul este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013, valoarea acestuia fiind de 624.837 de lei. Beneficiarul proiectului este unitatea administrativ-teritorială Bicaz, iniţiativa având drept scop promovarea potenţialului turistic din judeţul Neamţ, prin furnizarea de informaţii privind principalele destinaţii turistice ale zonei.

“Este vorba despre un proiect în valoare de aproximativ 150.000 de euro, beneficiile pe care le aduce acesta fiind promiţătoare în direcţia promovării turismului în zona Bicaz, dar şi în toată regiunea de Nord-Est. Alături de înfiinţarea acestui centru, ne-am gândit la soluţii privind creşterea nivelului de trai al locuitorilor, finalizând în acest sens o serie de proiecte. Acestea au în vedere reabilitarea energetică, în contextul creşterii preţului la gazele naturale, prin montarea de panouri fotovoltaice, care vor furniza cetăţenilor apă caldă şi menajeră. De asemenea, dorim să reabilităm clădirile Muzeului şi Primăriei, foste domenii ale Casei Regale. În momentul de faţă, Muzeul se află în administrarea Ministerului Culturii – deşi am făcut demersuri pentru a-l trece în administraţia publică locală – însă putem reabilita Primăria, redându-i sensul istoric”, a spus Nicu Butnaru, viceprimarul de Bicaz.

 

Centrul de Informare Turistică Bicaz, funcţional la începutul verii

 

Centrul de Informare și Promovare Turistică se va construi în curtea Primăriei Bicaz, va avea o suprafață de 60 de metri pătrați, cu următoarele funcțiuni: un spațiu pentru standuri de 10 metri pătrați, un spațiu de informare de 33,5 metri pătraţi şi anexe cu suprafaţa de 7 metri pătraţi. Standul va include şi un monitor care va oferi vizitatorilor posibilitatea accesării informaţiilor privind obiectivele turistice. Vor fi amenajate trei locuri de parcare, alei carosabile şi alei pietonale. Baza de date și site-ul propriu de promovare și informare al centrului vor fi conectate la sistemul național integrat cu acces on-line pentru colectarea și diseminarea informațiilor turistice, ce va fi realizat de autoritatea publică centrală pentru turism.

Prin intermediul Centrului de Promovare și Informare Turistică din Bicaz, turiștii vor obţine servicii și pachete de programe specifice, oferte proprii, informații despre trasee turistice, materiale de promovare și informare, hărți, pliante, broșuri, CD-uri, informații despre obiective turistice naturale, cultural istorice, posibilități de cazare și servirea mesei, restaurante, structuri de primire hoteluri, moteluri, pensiuni, vile, campinguri, precum și o bază de date computerizată în care se pot găsi orice informații legate de această zonă turistică.

Contractul a fost semnat pe data de 12 septembrie, perioada de implementare fiind de 12 luni. Autorităţile speră, însă, ca lucrările să se finalizeze mai repede, iar Centrul să fie funcţional la începutul verii.

“Centrul are drept scop informarea corectă a cetăţenilor în vederea orientării acestora în zonă, a sporirii confortului şi a aprecierii destinaţiei lor. Introducerea serviciilor moderne de informaţii şi dezvoltarea unui sistem unitar de informare turistică vor crea condiţii mai bune pentru stocarea informaţiilor, permiţând schimbul de date privind activitatea turistică, pentru turiştii autohtoni şi străini. Activitatea centrului va fi dublată de înfiinţarea unei pagini web, dar şi de distribuirea materialelor informative: pliante, broşuri şi alte materiale promoţionale”, a spus Cornel Chifu, administrator al firmei Ancoradi Grup, firmă care oferă consultanţă Primăriei Bicaz privind managementul acestui proiect.

În momentul de faţă, în România funcţionează un număr de 48 de Centre de Informare şi Promovare Turistică, facilitând schimbul de informaţii în sectorul turistic, la nivel naţional.
Irina NASTASIU