Biblioteca Comunală Tupilați se pregătește de „Sadoveniana“

sadoveniana *La începutul lunii noiembrie, un bust al scriitorului Mihail Sadoveanu va fi amplasat în fața instituției

În fiecare an, la începutul lunii noiembrie, în jurul datei de naștere a marelui povestitor Mihail Sadoveanu, Biblioteca Comunală Tupilați organizează manifestarea cu caracter național „Sadoveniana“. Prima ediție a evenimentului a avut loc în anul 1993, constituind un prilej de întâlnire a scriitorilor și oamenilor de cultură din întreaga țară. Între temele dezbătute în cadrul „Sadovenienei“ se numără: „Codul secret a lui Sadoveanu“, „Oameni și locuri din Neamț într-o operă fundamentală“, „Re-lectura lui Sadoveanu“, „Răzeșii lui Sadoveanu la porțile Europei“ etc.

„Nu întâmplător «Sadoveniana» se organizează la Tupilați, deoarece în aceste locuri a copilărit marele povestitor, alături de unele personaje din Tupilați, menționate în vasta sa operă. Organizarea Sadovenienei este, pentru locuitorii din Tupilați, un eveniment minunat care se reia de-a lungul timpului și care le dă celor care trăiesc pe aceste meleaguri măsura istoriei noastre“, ne-a spus Ronică Leonte, bibliotecar și director al Căminului Cultural Tupilați.

Manifestările „Sadovenienei“ încep, în fiecare an, la Biblioteca Comunală „Mihail Sadoveanu“ din Tupilați.

Comuna Tupilați, spațiu de spiritualitate românească

Tupilați, unde au loc simpozioane și lansări de carte la care participă autorități locale, scriitori, oameni de cultură și elevi, întâlnirea fiind concepută sub forma unei șezători. Manifestarea continuă la un han, într-o atmosferă evocatoare a spiritului sadovenian. Aici au loc lansări de carte, scriitorii amintind celor prezenți că opera lui Sadoveanu se împletește cu istoria acestor locuri.

La una din edițiile „Sadovenienei“, scriitorul Constantin Tomșa spunea: „Vreau să menționez că orice ediție continuă o tradiție începută în anii ’70 , iar pe viitor se preconizează ca manifestarea să cuprindă Piatra Neamț, Vânători și Tupilați. Primele ediții au început la «Casa Memorială Visarion Puiu și Muzeul Mihail Sadoveanu» din Vânători-Neamț. Trebuie spus că, de-a lungul anilor, au fost prezenți la «Sadoveniana» sute de scriitori din Neamț și din țară“.

Anul acesta, patrimoniul cultural Tupilați se îmbogățește cu o operă de artă, care va veghea centrul comunei. Este vorba despre bustul lui Mihail Sadoveanu, care va fi amplasat în fața Bibliotecii Comunale, cu ocazia Zilelor Sadoveanu. „Comuna Tupilați devine astfel un spațiu de spiritualitate românească, pregătit să primească orice turist care dorește să viziteze oamenii și locurile oglindite în opera marelui scriitor moldovean. Mama lui Mihail Sadoveanu era de loc din Verșeni, sat vecin cu Tupilați, scriitorul fiind prezent în spiritualitatea locală și prin «Hanul Ancuței», acel loc de taină și legendă unde drumeții depănau povești din timpuri străvechi“, a adăugat Ronică Leonte.

Construit în anul 1718, Hanul Ancuței a fost, de-a lungul anilor, popas pentru negustori, devenind, un veac mai târziu, stație de poștă, iar apoi gazdă pentru iarmaroc. Dintr-un document din anul 1876, care cuprindea un inventar al moșiei Tupilați, aflăm că hanul avea două porți din lemn de stejar, una prin care intrau carele și alta prin care ieșeau. Porțile din stejar tare erau ferecate cu zăvoare duble și drugi masivi de fier, iar ferestrele erau mici și zăbrelite. De-a lungul timpului, clădirea a suferit modificări importante, însă, în perioada 1957-1960, autoritățile au dispus reconstrucția hanului după planurile existente la Arhivele Statului din Iași.

În comuna Tupilați se mai păstrează și astăzi unele tradiții din epoca lui Sadoveanu, locul fiind încărcat de spiritul cunoscutului scriitor. În prezent, localnicii onorează memoria prozatorului, organizând anual evenimente care amintesc de lumea operei sadoveniene. Fântâna dintre plopi și Valea Moldovei sunt doar câteva din locurile descrise în nuvela „Hanul Ancuței“, care pot fi vizitate de către turiștii ce-și propun facă o incursiune în opera lui Sadoveanu.

Irina NASTASIU