“Beţie” la volan cu şcoala de şoferi

antidrog1 * Duminică, în centrul oraşului Piatra Neamţ, exerciţiu de simulare a stării de ebrietate la volan

* Experiment CPECA Neamţ asistat de Poliţia Rutieră

Echipa Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog CPECA Neamţ are un nou proiect în derulare care a fost prezentat într-o conferinţă de presă, ieri.

Acest nou program intitulat “Conduită rutieră antidrog” este realizat împreună cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică ATOP Neamţ şi cu Serviciul Rutier Neamţ şi beneficiază de finanţare din partea Consiliului Judeţean Neamţ. Proiectul a primit suma de 30.000 de lei pentru toată perioada de implementare, care este până în decembrie 2014.

Un prim pas concret în aplicarea proiectului este demonstraţia de duminică, 29 iunie, din centrul oraşului Piatra Neamţ, unde strada Ştefan cel Mare va fi închisă circulaţiei pentru un exerciţiu de simulare a stării de ebrietate la volan. Pietrenii care au permis de conducere categoria B şi vor să experimenteze şofatul sub influenţa alcoolului sunt invitaţi de la ora 11 în faţa Parcului Tineretului, unde o şcoală de şoferi pune la dispoziţie autoturismele pentru “acrobaţiile” asistate. Amatorii vor experimenta senzaţia cu ajutorul unor ochelari speciali care creează senzaţia de ebietate.

Nu doar faptul că este finanţat îl face proiect în premieră naţională, ci şi scopul şi obiectivele acestuia, instrumentele alese. “Ne bucurăm că toţi colegii din ATOP şi din Consiliul Judeţean au înţeles necesitatea bugetării acestui proiect, mulţumesc reprezentanţilor Antidrog, sperăm într-o colaborare cu toate instituţiile şi autorităţile publice implicate în asigurarea unui climat de siguranţă în trafic, mulţumesc Serviciului Rutier Neamţ pentru realizarea rigletelor cu regulile de circulaţie şi pentru sprijinul acordat în aplicarea proiectului”, a declarat avocatul Adrian Bourceanu, preşedintele ATOP Neamţ.

Proiectul vine ca urmare a numărului mare de şoferi depistaţi sub influenţa alcoolului la volan în ultimii 7 ani, în judeţ. Potrivit datelor, aproximativ 5400 de conducători auto au fost depistaţi, 186 de accidente rutiere grave au avut loc din cauza alcoolului, soldate cu 29 de persoane decedate.

“Alcoolul este la ora actuală considerat ca fiind unul dintre cele mai răspândite droguri utilizate atât de populaţia tânără, cât şi de cea adultă. În Neamţ, situaţia este în scădere, de la circa 1000 de şoferi depistaţi în 2007, la 600 în anul 2013, cele mai multe dintre aceste persoane având vârste între 21 şi 50 de ani, majoritatea bărbaţi. La asta se adaugă cheltuielile sociale induse de accidentele rutiere”, a precizat Tiberius Agafiţei, coordonatorul CPECA Neamţ.

Lansarea proiectului s-a bucurat de prezenţa unui reprezentant al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bacău. Subcomisarul Radu Năforniţă a apreciat echipa de la Neamţ care “deşi mică, foarte activă, care a reuşit ca în premieră la nivelul ţării să aplice acest program de conştientizare a efectelor consumului de alcool la volan”.

Beneficiarii proiectului sunt 2000 de conducători auto din Neamţ sau în tranzit, dar şi 250 de viitori şoferi care urmează cursurile şcolilor particulare şi 250 de elevi de liceu din Piatra Neamţ, Roman şi Târgu Neamţ. Aceştia vor fi conştientizaţi în privinţa riscurilor consumului de alcool şi droguri la volan, prin distribuirea de  broşuri şi alte materiale informative, a unor riglete cu normele Codului Rutier şi prin amplasarea a 30 de afişe de promovare a proiectului.

Cristina IORDACHE