Bătălie fără concurență pe laptele și cornul guvernamental din Neamț

corn și laptelePreședintele Consiliului Județean Neamț vrea să fie semnate contractele înainte de începerea noului an școlar.

Firmele din Neamț abonate la distribuirea pachețelului gratuit cu corn și lapte în grădinițe și școli s-au înscris și la licitația pentru anul școlar 2015-2016. În ordinea depunerii actelor, acestea sunt: „Cibibon“ SRL, „Tipotrans“ SRL, „Complex Agroalimentar“ SRL, „Magnus Impex“ SRL, „Panamarom“ SRL.

Consiliul Județean Neamț a finalizat prima etapă a licitației pentru semnarea contractelor de distribuire a pachețelului guvernamental în școli și grădinițe, ce a constat în inventarierea documentelor depuse de firmele interesate. Anunțul a fost publicat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice – SEAP în urmă cu circa 50 de zile, iar termenul limită de înscriere la licitație a expirat ieri, 12 august, la ora 9.00.

Surprinzător sau nu, la licitație s-au înscris tot firmele care se ocupă de această afacere de mai mulți ani. Surprinzător sau nu, firmele respective participă singure pe loturile-traseele pe care le-au contractat an de an. Astfel că, în ultima etapă a licitației, care va fi una electronică, nu vor exista mai multe oferte și nici motive de scădere concurențială a prețului. De altfel, prețul unui pachet, însemnând și corn, și lapte, preț stabilit prin ordin guvernamental, este unul relativ neatractiv: 1,073 lei fără TVA. Pentru copii, acest preț modic se traduce într-o calitate proastă a pachețelului, în care găsesc pâine fără gust în loc de corn și niciodată lapte proaspăt.

Demersuri din timp anul acesta

Noutatea din acest an este că demersurile Consiliului Județean au început cu circa trei săptămâni mai devreme decât în alți ani, astfel încât sunt șanse ca semnarea contractelor să fie făcută înainte de începerea anului școlar. „Am demarat din timp procedura de achiziție prin licitație deschisă cu finalizare electronică, ca să nu mai ajungem în anumite situații neplăcute și să avem siguranța că vor fi semnate contractele înainte de începerea anului școlar. În plus, am avut întâlniri cu reprezentanții Inspectoratului Școlar, cărora le-am cerut să analizeze împreună cu distribuitorii dificultățile existente în teren, să găsească împreună soluții acolo unde mai lipsește un frigider, de exemplu, astfel încât totul să fie funcțional încă din prima zi de școală“, a declarat Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean Neamț.

Sume mari pentru corn și lapte ieftine

Numărul total de pachețele guvernamentale cu corn și lapte luat în calcule de Consiliul Județean Neamț este de 9.131.181. Acesta a rezultat în urma datelor primite de la Inspectoratul Școlar referitoare la numărul de elevi din ciclurile de învățământ preșcolar, primar și gimnazial. Pentru a fi obținut totalul, au fost făcute înmulțiri cu 177 de zile de școală pentru elevii de la gimnaziu și cu 172 de zile pentru ceilalți. Deși prețul unui pachețel nu este mare, firmele fac un rulaj de invidiat în această afacere. Astfel, pentru anul școlar 2014-1015, „Tipotrans“ SRL a încasat 1.165.280,40 lei, fără TVA, pentru Lotul 1, care înseamnă zona Piatra Neamț I, o zonă foarte convenabilă, și alți 965.060,40 lei, fără TVA, pentru Lotul 4, care înseamnă zona Roman I, din nou o zonă foarte convenabilă din privința cheltuielilor de transport. Similar, și celelalte firme au încasat bani frumoși, numai că unele dintre ele a avut de dus pachețelele și în creierul muntelui, și în colțurile cel mai îndepărtate ale județului.

Mihael BALINT