Baruri, şantiere şi brutării verificate zi şi noapte de ITM

control*Acţiunea “Black market” s-a soldat cu depistarea a 4 muncitori la negru şi amenzi de 41.500 lei

Trei zile de controale neîntrerupte pe domeniul legalităţii relaţiilor de muncă s-au soldat cu depistarea a patru persoane care erau folosite de doi angajatori fără să le fi încheiat contracte individuale de muncă. Inspectorii de muncă au derulat la finele săptămânii trecute o acţiune de control intitulată “Black market”, adică “Piaţa neagră”, la care au primit sprijinul Poliţiei Neamţ, prin care s-a vizat munca la negru. Controalele s-au derulat mai ales noaptea, când echipele de inspector şi poliţişti au descins în brutării, baruri, etc. “Potrivit planului comun de actiune ,,BLACK MARKET’’, încheiat de Inspecţia Muncii în colaborare cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, în  perioada 15.10.2014 -17.10.2014 s-au desfăşurat acţiuni pentru prevenirea, descoperirea şi sanctionarea ilegalităţilor comise în domeniul utilizării forţei de muncă la negru şi pentru reducerea incidenţei muncii nedeclaratela unităţile ce îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului Neamţ”, a declarat juristul Ioan Popescu, şeful ITM Neamţ. “Urmare a verificărilor în teren efectuate de echipe mixte de control formate din inspectori de muncă şi lucrători ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ au fost constatate mai multe nereguli la cei 48 de agenţi economici vizaţi şi s-au dispus măsurile corespunzătoare, fiind aplicate 5 amenzi în sumă totală de 41.500 de lei, fiind depistate patru persoane fără forme legale de muncă”, a mai spus inspectorul şef.

Dintre neregulile constatate se remarcă primirea la muncă a persoanei fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă anterior începerii raporturilor de muncă, netransmiterea în termen legal a elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic şi completarea eronată a acestuia, necompletarea dosarului de personal cu toate actele necesare angajării, nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la munca de noapte, nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la repausul săptămânal, nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine o evidenţă a orelor prestate de fiecare salariat,

neiniţierea negocierii colective la nivel de unitate conform Legii nr.62/2011 şi

neîndeplinirea măsurilor dispuse la controlul anterior. Au fost verificate 48 de unităţi, din domeniul construcţiilor, panificaţiei, hotelier şi restaurant, etc.

Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca fără forme legale a fost de 40.000 de lei.

Cristina IORDACHE